Értékes tudással gazdagodtak

2023.08.11. 07:30

Robotolimpia és 3D tábor Tamásiban

Az idei évben is szerveztek 3D és robotika tábort gyerekeknek a TMSZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégiumban Tamásiban, és harmadszorra is nagy népszerűségnek örvendett. A három különböző időpontban lezajlott kurzuson összesen 42 fiatal kaphatott értékes tudnivalókat a robotika világából – írta meg az infotamasi.hu.

Gazsó Rita

A kép illusztráció.

Fotó: Rawpixel.com

Tamási Kolozs Levente, az iskola oktatásszervezési és fejlesztési igazgató-helyettese a portálnak elmondta: idén két kezdő csoportot, valamint egy haladót indítottak, amely olyan tanulókból állt össze, akik tavaly vagy tavalyelőtt már jártak a táborban. 

A táborozás három évvel ezelőtt indult, amikor is a Tolna Megyei Szakképzési Centrum hozzájárulásával egy nagyjából 35 millió forintos összeberuházásból felszereltek egy komoly labort az Vályiban: 3D nyomtatók, VR szemüvegek, lego robotok, 3D szkennerek, drónok kerültek a tanterembe.

– Úgy gondoltuk, hogy ne csak a mi iskolánkba járó tanulók ismerhessék meg ezeket a gyári, ipari technológiákat, hanem már az általános iskolások is, akiket akár pályaorientációs jelleggel megpróbálhatjuk bevonni a Vályi mindennapjaiba – mondta Kolozs Levente. – Amellett, hogy a gyerekek tudását olyan ismeretekkel bővítjük, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnek a számukra, a szülőket is segítjük a nyári felügyelet megoldásában.

A tematika mindhárom tábor esetében ugyanaz volt: lego robot programozás, építés, 3D tervezés és nyomtatás, ezeket egészítették ki különböző más, 3D technológiákkal. A gyerekek a hét során használhatták a VR szemüvegeket, kipróbálhatták a lézervágást, a lézergravírozást, bemutatták számukra a 3D szkennelést, és drónokkal is foglalkozhattak. 

Először elméleti felkészítésen vehettek részt, ahol fontos ismeretekkel gyarapodhattak: megtanulták alkalmazni a 3D technológiás tervezőszoftvert, mely egyszerű, akár általános iskola 3-4. osztályától már használható. Szép, érdekes, és elég összetett alakzatokat tudtak tervezni a tanulók, melyeket aztán 3D nyomtatóval kinyomtattak. A portál által megkérdezett gyerekek nagyon élvezték a tábort, és nem kérdés, hogy aki idén a kezdő csoportban vett részt, jövőre már a haladó csoportba szeretne jelentkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában