Visszatekintés

2023.08.12. 15:14

Tolnáról Siófokra csónakkal?

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

130 ÉVE „báró Eliatschek Ede hajós kapitány, a tolnai csolnakázó-egylet elnöke Fekete Ágoston káplánnal, két hajósszolga kíséretében Elvira nevű csónakján Siófokra indult” – ismertetett egy történetet a Tolnamegyei Közlöny 1893. augusztus  13-i száma. „Ez útra okot Eliatschek báró egy fogadása szolgáltatott, mely fogadást meg kellett nyernie. A fogadás arra vonatkozott, hogy egyáltalán lehetséges-e az utat megtenni, s másrészről arra, lehetséges-e 48 óra alatt? Eliatschek mind a két dologra fogadott; s megnyerte mind a kettőt; mert nemcsak Siófokot érték el a vállalkozó utasok, hanem odaértek 42 óra alatt – csónakázva természetesen éjjel is.”

130 ÉVE „nem épen ritka családi jelenet folyt le Grosz nevű paksi bádogos családi körében” – írta meg az esetet a Tolnamegyei Közlöny 1893. augusztus  13-i száma. „Ugyanis: Grosz a példabeszéd szavait követve, hogy az asszony verve jó, alaposan elkezdte tángálni hű élete társát s midőn már fojtogatta, hős Othellóként előrohant Glancz szabómester s védelmébe vette a megtámadott asszonyt. De vesztére avatkozott Groszék családi idilljébe, mert a felbőszült férj – ki különben a háznál mindent összetört – az ő fejét is fazéknak nézve, úgy fejbe találta kólintani a mozsártörővel, hogy most életveszély között nyomja az ágyat.”

130 ÉVE „Simontornya közelében különös eset történt, mely mintegy 100 fogolynak adta vissza szabadságát ős mentette meg életöket a biztos haláltól” – kezdődött a hír a Tolnamegyei Közlöny 1893. augusztus  13-i számában.  „Ellenbóg Ignácz rátóthi illetőségi tyukász szállított erős fedezet mellett 100 foglyot s a karácsoló, csipegő foglyokat Czinn István és Pusztai József simontornyai lakosok megsajnálva, a tyukketreczet felfeszitették és a benne levő tyúkokat, kakasokat és csirkéket kieresztették. A kiszabadult állatok csakhamar szétfutottak, s közülök Ellenbógnak egyetlen egyet sem sikerült a ketreczbe visszacsalni.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában