Falunap

2023.08.13. 19:12

Új kenyeret szegett a polgármester

Van már új kenyere Mőcsénynek. A frissen sült, két kilogrammos, nemzetiszín szalaggal átkötött kenyér megszegése szombaton délután, az ekkor tartott Falunapon történt meg.

Szeri Árpád

Van már új kenyere Mőcsénynek.

Fotó: Kiss Albert

A helyi önkormányzat és a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) anyagi hozzájárulásával zajló rendezvénynek a kultúrház melletti terület, az ott felállított sátor és annak színpada adott otthont. A Himnusz eléneklése után Salgó Ivett, a község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, tekintettel a közelgő augusztus 20-i dátumra, nemzeti és állami ünnepünk napjára.

– Ekkor, azaz 1083. augusztus 20-án avatták szentté királyunkat, Istvánt – idézte fel a máig ható történelmi eseményt a település vezetője, majd hozzátette: – Uralkodónk fejezte be azt a keresztény államalapító munkát, aminek köszönhetően a magyarság megmaradt és máig itt vagyunk.

Ezt követően Zsalakóné dr. Studer Krisztina, a Bonyhádi Járási Hivatal vezetője osztotta meg alkalomhoz illő gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében szól ez értékekről, köztük hangsúlyosan a család fontosságáról.

A kenyeret, miután Sümegi József diakónus megáldotta, Salgó Ivett szegte meg, majd László Gábor önkormányzati képviselő közreműködésével felszeletelte. A kis kosarakba helyezett szeleteket ügyes kisgyermekek kínálták az asztalok köré tett padokon helyet foglaló közönségnek. Váncsa Tibor képviselő pedig az ugyancsak elmaradhatatlan söröshordót verte csapra szakavatott módon.

A zenés kulturális műsor után valamennyi mőcsényi ingyenes vacsorát fogyaszthatott el. A szervezők javára írandó az is, hogy a helyi mivolt kötelezettségét nem vették szigorúan, hiszen a hatalmas kondérnál senkitől sem kértek személyi igazolványt. A vendégsereg asztalára ízletes és bőséges vegyespörkölt, vágott vegyes savanyúság és természetesen új kenyér került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában