Kis mértékben gyógyszer

2023.09.13. 07:00

A jó pálinka tüzet rak a gyomorban

Több évi gyenge termés után tavaly végre bőségesen volt barack, körte, szilva a fákon, így az élelmesebb gazdák fel is szedték a lehullott gyümölcsöket és cefrét készítettek belőle. Jól tették, mert idén ismét arról panaszkodnak a főzdék tulajdonosai, hogy kevés volt a gyümölcs.

Mauthner Ilona

Nagy Attila, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosa szerint idén kevesebb lesz a megrendelés  (Fotó: Mártonfai Dénes)

Egy átlagos évben szeptember közepén már javában dolgoznak a szeszfőzdék. Idén nagyon visszafogott a munka – mondta a kölesdi Berényi István. Az ő körzetükben a tavaszi fagyok idő előtt leszüretelték a gyümölcsöt, így még fogyasztásra alkalmas sem nagyon jutott belőle, nem hogy pálinkának. Kisebb megrendeléseik vannak, szilvából, barackból. Míg három éve huszonötezer liter pálinkát főzettek ki náluk, addig tavaly ennek csak harmadát, idén jó ha a felét. 

Ennek oka – a kevés gyümölcs mellett az is –, hogy egyre többen készítik otthon a pálinkát. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell, és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember. Kölesden egyébként a tavalyi árhoz képest nem emelkedett a főzetés díja, náluk ez literenként 1100 forintba kerül. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 50 fokos pálinka készülhet. 

A faddi székhelyű Dunarét Kft. vezetője, Csibor István azt mondta, náluk nincs szezon, mert folyamatosan működik a szeszfőzdéjük. Azt ők is tapasztalják, hogy idén kevesebb a gyümölcs, így a megrendelő is. A cég vezetője szerint ez egy bizalmi szakma, szájról szájra terjed, hogy hol, kinél érdemes főzetni. Az biztos, hogy hozzájuk visszajárnak a gazdák, nyilván ennek az az oka, hogy törekednek arra, hogy a legjobb minőséget hozzák ki a cefrékből. A főzetők többsége szereti megvárni a saját cefréjének a feldolgozását, náluk egy liter 50 fokos pálinka főzetési díja 1370 forint/liter. Hogy ki, hol tart éppen a cefrék feldolgozásában, az függ attól is, hogy mekkora kapacitással, hány emberrel dolgozik. 

A megye egyik legelismertebb pálinkafőzdéje a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft., melynek vezetője, Nagy Attila elmondta, náluk is megkezdődött a szezon, de a tavaszi gyümölcsök közül nagyon keveset főzetnek ki a megrendelők. A meggy, cseresznye jó része elfagyott, most a szilvát hozzák, később talán a körtét, birset, majd kiderül ezekből mennyi lesz. Náluk december közepe környékén fejeződik be a szezon. 

A megrendelők többsége karácsonyra szeretné megkóstolni a friss pálinkáját. A tavalyi energiaárak emelkedése miatt többször is kellett árat emelniük, így 2000 forintba kerül egy liter főzet. A pálinkát évszázadokkal ezelőtt gyógyszernek tekintették. Mátyás korában már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. Az égetett szesz egyébként a 16. századig gyógyszernek számított. 

Az otthon főzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, ezt már egy másik pálinkaszakértő mondta. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni. Fontos ismérv az alkoholtartalom is, amit a pálinkafőzdékben pontosan beállítanak. 

Egy felmérés azt mutatja, az emberek tizennyolc százaléka szerint akkor jó a pálinka, ha a gyomorban tüzet rak, és tizenhét százalékuk szerint az erős, torkot kaparó nedű az ideális. A megkérdezettek hatvanhat százaléka szerint az a jó pálinka, amelynek gyümölcsös az aromája, ugyanakkor lágy és harmonikus az íze. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában