Pollenek

2023.09.03. 06:25

Átmenetileg még fokozódhatnak az allergiás tünetek

Hétvégén a parlagfű pollenkoncentrációja országosan a nagyon magas tartományban alakul.

Teol.hu

A pollen allergiásoknak nem kedvező ez az időszak.

Forrás: MW

A vasárnap érkező újabb lehűlés hatására várhatóan csökken a levegőben a gyomnövény virágporának mennyisége, azonban vasárnap és hétfőn a megerősödő szélben, zivatarok környezetében átmenetileg még fokozódhatnak az allergiás tünetek.

A csalánfélék virágpora jellemzően közepes koncentrációban van jelen, a libatopféléké, a kenderféléké, az ürömé, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még száll a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban.
A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. 

A parlagfűre érzékenyeknél az eső hatására egyes tünetek – mint az orrfolyás, tüsszögés – enyhülhetnek, azonban a kisebb méretű allergén részecskék feldúsulása miatt más tünetek, mint például nehézlégzés, jelentkezhetnek. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése, írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában