Szakmaszeretet

2023.09.27. 17:20

Az Augusz-ház festésén is dolgozott

Kereken ötven éve szobafestő Merk Lászó. A szekszárdi 505-ös számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben végzett, 1973-ban. De már tanulókorában is járt dolgozni egy idős mesterrel, Rass Ádámmal; festés-előkészítés, javítás, gipszelés, szappanozás volt a feladata. Úgyhogy több mint fél évszázada koptatja az ecseteket, és még nem unja. Szereti a szakmáját. 

Wessely Gábor

Eredetileg hajós akart lenni, mint az apja, de családtagjai lebeszélték arról a vándorló, cigányéletről. Iparosként kezdte a munkát, 13 évet húzott le a TOTÉV-nél (Tolna Megyei Tanácsi Építőipari Vállalat), aztán a LAKISZ-hoz (Lakásfenntartó és Karbantartó Szövetkezet), onnan a Korall Építőipari Szövetkezethez került. A rendszerváltás után, 1994-től önálló vállalkozóként folytatta a tevékenységét. 

Merk László szereti a munkáját. Fotó: Wessely Gábor.

Számos középület újjávarázsolása fűződik a nevéhez. Ő végezte – kollégáival – többek között a szekszárdi Augusz-ház, a tengelici oktatási továbbképző központ (a mai Hotel Orchidea), és a tolnai Kápolna festését. Ma már a fiával együtt dolgozik, összehangoltan, gyakorlottan. Tapasztalatai szerint egy festő kevés a nagyobbacska feladatokhoz, három viszont, esetenként több a kelleténél. 

Az apa Faddon – a Volent-öbölben –, a fiú Bogyiszlón él. Van megrendelésük bőven, többnyire a közeli településekre járnak, nagynéha balatoni és fővárosi megbízásoknak is eleget tesznek. 
Nem mai gyerek már Merk László, ám sok iparostársával ellentétben, nem önelégült, nem elfásult, nem kapkod, nem káromkodik. Hogy mi a titka? 

– Szeretem a munkámat – mondja –, nem utálattal kezdek neki, nem akarom összecsapni, mihamarabb letudni. Jól érzem magam, ha csinálhatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában