Alzheimer kór világnapja

2023.09.20. 07:30

Az elme tolvaja ellen is van remény

Az Alzheimer kór megfosztja az embert az emlékeitől, a szeretteitől, emellett óriási terhet ró az érintett családokra, hiszen ezeket a betegeket gyakorlatilag nem lehet felügyelet nélkül hagyni.

Steinbach Zsolt

Az idősklub tagjai (a székeken) és az örömtáncosok közös produkciója. (Beküldött fotó)

Az elme tolvajának is nevezik ezt a betegséget, amely sajnos egyre több, elsősorban idős embert érint világszerte. A betegség világnapja szeptember 21., ennek apropóján immár negyedik éve rendezett zenés-táncos programot a Tolna városi senior örömtánc csoport a város főterén.

Kákonyi Bertalanné, a csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta: ezúttal a tolnai idősek klubjának tagjai is csatlakoztak az emléknapi rendezvényhez. Az örömtánc csoport immár öt éve tart heti egyszeri foglalkozást az idősklubban, a koordinált mozgás, a zene, a társaság ugyanis minden (idős) ember – és nem csak e kórban szenvedők – számára pozitív hatással bír.

Idén pedig eljött az ideje, hogy a klubtagok is részt vegyenek az emléknapi megmozdulásban: annyi különbséggel, hogy ők, tizenhatan, széken ülve mozgatták meg tagjaikat a zenére.

Dr. Barna Györgyi, tolnai vezető háziorvos a rendezvényen többek között arról beszélt: fontos lenne, hogy az állami szervek is nagyobb segítséget nyújtsanak ezzel a nagyon súlyos, betegeket és hozzátartozókat is rendkívüli módon megviselő kór által érintettek számára.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy már van remény: a legújabb kutatások szerint egy növényi kivonat állatkísérletekben mutatott pozitív hatást, illetve létezik egy gyógyszer is, amit embereken is kipróbáltak, és szintén biztató eredményeket produkált az Alzheimer kór tüneteivel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában