Átmenet

2023.09.06. 14:00

Idén lett elsős a gyermekem, nagy kihívás ez a szülőnek is

Elsős lett a gyerek, sok szülő gyomra rándul görcsbe a következő napokban, félve attól, hogyan bírja majd a terhelést a kicsi. Be tud-e illeszkedni az osztályba, tud-e megfelelően figyelni az órákon, lesznek-e új barátai, bírja-e az iskola által diktált tempót? Rengeteg kérdés, ami megfogalmazódik ilyenkor a szülőkben. Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológust, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatóját kértük meg, hogy segítsen a szülőknek.

Mauthner Ilona

A decsi általános iskolában is szokják az intézmény hangulatát az első osztályos kis diákok

Fotó: Makovics Kornél

Több száz első osztályos kis diák kezdte meg pár napja a tanulmányait Tolna vármegyében is. Nagy váltás ez az életükben, az óvodából, a megszokott környezetükből most egy új közegben, az iskolában kell beilleszkedniük.

– A tanítók, a napközis nevelők, a pedagógiai asszisztensek segítenek abban, hogy az óvodából az iskolába való átmenet gördülékenyen történjen. A napi beszélgetés, találkozás a szülővel már sokat segít, itt rögtön megválaszoljuk a felmerülő problémákat, megoldjuk a kéréseket. Ha szemüveges a gyerek, akkor persze elöl ülhet, ha kicsi még, akkor is. Ha szétszórt a figyelme, szintén jobb, ha előrébb lesz a helye. Ha balkezes, akkor bal szélen üljön, hogy kényelmesen tudjon írni. Ha valaki kéri, hogy a barátja mellé ülhessen, megteheti – mondta az egyik szekszárdi iskola pedagógusa.

A legtöbb iskolában a szünetekben is az elsősök közelében tartózkodnak a tanítók, nem hagyják magukra őket, a kicsik így érzik biztonságban magukat. Együtt vonulnak az ebédlőbe étkezni, az udvarra játszani, az első hónapokban ez a rendszer működik. 

Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy otthon a gyermek jelzéseire figyeljen a szülő. Ha elfáradt, amikor hazaér és aludna kicsit, engedje ezt a szülő, ha nyugtalanabb a szokottnál, azt játékkal, mesével, beszélgetéssel lehet oldani. Még a felnőtteket is megviseli, ha munkahelyet váltanak – új környezet, új kollégák, új arcok, nevek –, hát még egy kisgyereket.

Van, aki sírdogál, van, aki szorongósabb lesz, ez az első hetekben természetes, emiatt nem kell görcsölnie a szülőnek. Az első hónapokban a türelem a legfontosabb, idő kell ahhoz, mire új barátokat szerez a csemeténk, mire megszokja az új rendet. Megtanulják egymás nevét, megjegyzik a tanszerek elnevezését, helyét, megszokják a csengő hangjának jeleit (jelző, kicsengetés, becsengetés). Megjegyzik, melyik tanórára mit készítsenek elő, például matematikára korong, pálcika, rácsos füzet, dobókocka kell.

– Attól, mert iskolás lett, még kisgyermek maradt. Ne feledkezzünk el róla, hogy az ő közege még a játék, a mozgás és a mese. Este meséljünk neki minden nap, ezzel az iskolai készségeit is fejlesztjük. Lehet, hogy átmenetileg még jobban igényli a testi közelségünket is, ne habozzunk ölbe venni – mondta a pszichológus.

Elvárások a 6-7 évesekkel szemben

Egy 6 éves gyermeknek illik tudni a nevét, szülei nevét, lakhelyét, születési évét, szülei foglalkozását. Ismernie kell az évszakokat, napszakokat, napokat, és azok változásait. Iskolakezdésre megfelelően kell ismernie az anyanyelvét. Árnyaltan, összefüggően kell megfogalmaznia érzelmeit, gondolatait. Egy adott képről összefüggő mondatokban kell beszélnie. A jól rögzíthető és tartós figyelem a feltétele a tanulásnak. A nehezen rögzíthető, könnyen elterelhető, megtapadó figyelem nehezíti, esetleg lehetetlenné teszi az ismeretszerzést. Másodlagos tünetként jelentkezhet a súlyos magatartási és beilleszkedési probléma.

Az iskolaérett gyermek megérti, hogy vannak kötelességei, aminek akkor is eleget kell, hogy tegyen, ha épp nincs hozzá kedve, fáradt vagy inkább játszana. Ha ez nem alakul ki, nehéz lesz az iskola, nyűg a tanulás.

A jó kudarctűrő képesség nélkülözhetetlen a tanuláshoz. Tudja elfogadni, hogy van, amikor valami nem sikerül elsőre. Lássa be, hogy hibázhat, és ne veszítse el a türelmét, ne adja fel a próbálkozást. Tanulja meg, a hibázás a tanulás útja. Fontos, hogy bizalommal forduljon a felnőttekhez, ha segítségre van szüksége.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában