Fűtés

2023.09.12. 11:30

Napokon belül érkezik a szociális tűzifa

Megkezdődött a negyvenhét köbméter szociális keményfa tűzifa szállítása a kétszázkilencvenhat lakosú Udvari községbe. Az udvari képviselő-testület a tervek szerint a jövő héten rendeletben alkotja meg, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a szociális tűzifa igénylőinek.

Brunner Mónika

Peszt Attila, Udvari polgármestere tájékoztatta lapunkat, hogy az idei évben, a hagyományok szerint ismét lesz lehetőség szociális tűzifaigénylésre. Napokon belül érkezik a községbe a fűtésre alkalmas keményfa. 

A,Family,Working,Together,To,Prepare,Firewood,For,The,Winter
A kép illusztráció.

A szociális tűzifán túl tervezik, hogy az idei év utolsó felére visszahozzák a tüzelőanyag- és a villanyszámla támogatási rendszert. Az udvari lakosok számára ez három-öt mázsa szén és egyenként egy havi villanyszámlájuk kifizetését jelenti. Ám ezek egyelőre csak tervek, a döntés előtt át kell tekinteniük az önkormányzatuk szociális keretét – tette hozzá. 

Elmondta azt is, hogy a beiskolázási segélyek kifizetése már megtörtént, hároméves korig a gyermekek ötezer forintot kaptak, az óvodásoknak tízezer forint, az általános iskolásoknak húszezer forint, a továbbtanulóknak huszonötezer forint, a főiskolásokna-egyetemistáknak negyvenezer forint egyszeri összeg járt. Az idei évben közel ötszázötvenezer forint támogatást osztottak szét, huszonegy család harminchat gyermekének. 

Az év végi ünnepekkor a tizennégy év alatti gyermekek háromezer forint körüli értékű csomagot kapnak, a hatvanöt felettieket hétezer forint értékű csomaggal ajándékozzák meg. Az idős korosztály számíthat az udvari önkormányzat közfoglalkoztatásban előállított termékeire is, például savanyúságra, lekvárra, valamint, hogy tartós élelmiszerekkel is ellátják őket. 

A halálesetnél az, aki udvari lakos eltemettetéséről gondoskodik, ötvenezer forint támogatást kap. Az udvari újszülött gyermekek egyszeri húszezer forint támogatásban részesülnek. Rendkívüli esetekben, például káreseteknél, a polgármesteri hatáskör maximum százötvenezer forintot engedélyez kifizetni önkormányzati részről. 

– Az udvari lakosok általánosan elfogadják a helyzetüket, az önkormányzattól csak ritkán kérnek segítséget, például nem jönnek hozzánk azzal, hogy nincs mit enniük, és elkelne a segítség. Panaszkodnak, hogy nehezen élnek, ám csak kevés esetben nyújtanak be hozzánk kérelmet a támogatáshoz – mondta Peszt Attila polgármester. 

Hozzátette: a településükön nem épült ki a szennyvízelvezető rendszer, ezért szippantó kocsival szállítják el a szennyvizet. A szippantási díj öt köbméterenként tizenhatezer forint, ebből az összegből az önkormányzat hatezernyolcszáz forintot vállal át.  

 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában