Demográfiai mutatók

2023.10.16. 16:56

Fogyóban a dombóvári térség lakossága

A Dombóvári térség demográfiai mutatói változatlantul igen kedvezőtlenek, a lakosságszám továbbra is fogy.

Révészné Hanol Erzsébet

Tavaly Dombóváron is kevesebb gyermek született, mint az előző évben (a kép illusztráció).

Forrás: MW

Ez abból az összefoglalóból derül ki, amelyet dr. Albert Nóra járási tiszti főorvos, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Dombóvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője készített a térség egészségügyi helyzetéről. A beszámolót legutóbbi ülésén fogadta el a dombóvári képviselő-testület.

Az összegzés az elmúlt év adatait adja közre. Mint írják, 2022-ben 113 újszülött jött a világra Dombóváron, 39 gyermekkel kevesebb, mint az előző évben. A lakosságszám csökkenésének legfőbb oka emellett az emelkedő halálozás, valamint az elvándorlás. Ebből kifolyólag a térség korfája szabálytalan, a vármegyei és az országos korfához hasonlóan elöregedő társadalom képét mutatja.

A férfi-nő aránybeli különbségek az évek előrehaladtával egyre szembetűnőbbek, jelezve a férfiak magas halálozását. A 65 év felettiek részarányának növekedése, a 15 év alatti lakosság arányának, valamint a munkaképes korú férfiak létszámarányának csökkenése előrevetíti az eltartó és eltartott lakosság arányának komoly romlását.

Ami a halálokokat illeti, az országos adatokkal egyezően mindkét nem esetében a keringési rendszer betegségei állnak a vezető helyen. A férfiaknál 46 százalékos, a nőknél 62 százalékos arányban. Második helyen a daganatos betegségek állnak, a férfiaknál 28 százalékban, a nőknél 19 százalékban.

Ezt követik arányaiban lényeges kisebb mértékben az emésztőrendszer (férfiak 7, nők 3 százalék), a légzőrendszer betegségei (férfiak 7, nők 4 százalék) valamint a szándékos önártalom és a balesetek (6, illetve 3 százalék) miatti halálokok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában