Vizsgaidőszak

2023.10.12. 15:46

Kezdődnek az őszi érettségik

A magyar nyelv és irodalom, a magyar mint idegen nyelv és a földrajz írásbelikkel kezdődnek hivatalosan a 2023/2024-es tanév őszi érettségi vizsgái idén október tizenhatodikán. Az Oktatási Hivatal tájékoztatta lapunkat, hogy Tolna vármegyében emelt szinten tizenhét különböző vizsgatárgyból száznyolcvanöt érettségi vizsga lesz.

Brunner Mónika

Ismét megméretik magukat a szorgalmas diákok Tolna vármegyében is (Illusztráció: MW)

A hivatal ismertette, hogy középszinten tizenöt vizsgatárgyból kétszázötvennégy jelentkezés van. A vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és kormányhivatalok szervezték meg. Nálunk tizenhárom vizsgázó a Tolna Vármegyei Kormányhivatalban jelentkezett, a többiek valamelyik kijelölt középiskolában. 

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. 

Az emelt és középszintű írásbeli érettségi vizsga nemzetiségi nyelv és irodalomból október tizenhatodikán reggel nyolc órától veszi kezdetét. A magyar nyelv és irodalom vizsgák október tizenhatodika reggel nyolc órától, a földrajz vizsgák ugyanezen napon délután két órakor kezdődnek. Matemetikából október tizenhetedikén reggel nyolctól, latin és héber nyelvekből ugyanezen napon délután kettőtől vizsgáznak a diákok. A történelem vizsgát október tizennyolcadikán reggel nyolckor tartják, a francia nyelvi vizsgát ugyanezen napon délután kettő órától. Angol nyelvből október tizenkilencedikén reggel nyolctól vizsgáznak a diákok, kémiából ugyanezen nap délután kettőtől. 

Német nyelvből október huszonnegyedikén, informatikából, digitális kultúrából október huszonötödikén, biológiából október huszonhatodikán, spanyol nyelvből október huszonhetedikén reggel nyolc órától vizsgáznak, fizikából ugyanezen a napon délután két órától.

Az emelt szintű szóbeliket november kilenc és tizenhárom, a középszintű szóbeliket november húsz és huszonnégy között tartják.  

A Szekszárdi Garay János Gimnáziumból tájékoztatták lapunkat, hogy intézményükben emelt szinten angolból ötvenegyen, németből tizenheten, spanyol nyelvből egy tanuló, kémiából ketten,  biológiából tizenegyen tesznek emelt szintű érettségi vizsgát. 

Középszinten angol nyelvből huszonnyolcan, németből húszan, emberismeret és etika tantárgyból szintén húszan, informatikából négyen vizsgáznak,   digitális kultúrából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából tantárgyanként egy tanuló tesz középszintű érettségi vizsgát. A középszintű érettségik idegen nyelvből előrehozott érettségik. A középszintű szóbeli vizsga háromnapos lesz a Garay gimnáziumban, ahol a vizsgázók kilencven százaléka angolból és németből tesz előrehozott érettségit. 

Paksi Vak Bottyán Gimnáziumból összesen tizenöt tanuló tesz őszi előrehozott érettségi vizsgát, angol, német nyelvekből, illetve informatikából. Az oktatási intézmény nem érettségit szervező intézmény, tőlük Szekszárdon a Garay János Gimnáziumban, az I. Béla Gimnáziumban és a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban vizsgáznak a tanulók. 

Az előrehozott érettségi a diákok számára azt jelenti, hogy ha sikerrel járnak, akkor az érettségi vizsgaidőszakban az adott tantárgyból már nem kell bizonyítaniuk tudásukat. Az előrehozott vizsgával a saját terheiket könnyítik meg. 

Ez az utolsó érettségi vizsgaidőszak, amikor még a korábbi követelmények szerint vizsgázhatnak a jelentkezők, 2024. január elseje után már az újak szerint lehet érettségi vizsgát tenni. Ez utóbbi alól kivételt képez az ágazati, ágazaton belüli specializációs vizsgák egy szűk köre.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában