Restaurálás

2023.10.15. 07:00

Lassan a végéhez érnek a munkák a tamási katolikus templomnál (galéria)

A tamási katolikus templom és a plébánia felújítási munkái a záró szakaszba jutottak, a beruházás visszaszámlálása megkezdődött – tájékoztatta lapunkat a projektet irányító bizottság vezetője, Gőbölös Péter. Úgy tűnik, a tervezett ütemtervet tartják a kivitelezők, sőt, elképzelhető, hogy kicsit hamarabb is visszakaphatja a közösség a felújított épületet.

Gazsó Rita

Kívül-belül megújulnak a helyi katolikus közösség legjelentősebb épületei (Beküldött kép)

Örömteli hírt kaptunk a napokban, amely szerint az utolsó, záró szakaszhoz értek a templom felújítási munkálatai Tamásiban. Mint korábban lapunk is megírta, a háromszáz éves katolikus templomot és a mellette lévő plébánia épületét kívül-belül felújítják. A közel hatszázmilliós beruházás folyamán összefüggő, párhuzamosan folyó, összehangolt munkálatok történtek és folynak jelenleg is az épületen, amely lassan a végéhez ér.

Ezek között szerepel kívülről a falazat-, a párkány- és a lábazat-felújítása, az ereszcsatorna- és a villámhárító-rendszer cseréje, a főhomlokzat szobrainak és a feszület restaurálása, az épület belső festése, a padlózat megújítása a karzaton és a szentélyben is, továbbá korszerű padlófűtési rendszer kialakítása és az orgona restaurálása, valamint a templom környezetének a rendbetétele, parkosítása. 

– Az aprólékos figyelemmel és nagy szakértelemmel munkát végző mesterek sikereként a helyi templom napról-napra szebb lesz, rövidesen eredeti szépségében pompázik Tamási legszebb és legértékesebb épülete – számolt be Gőbölös Péter, a plébániai tanácsadó testülete, a beruházás koordinálásával megbízott tagja.

Mint jelezte, a folyamatban lévő munkák rövidesen befejeződnek, már megkezdődött a templom külső állványzatának bontása. Az építő gépek kivonulását követően elkezdődik a kertépítészeti munkák láncolata, termőtalaj és humusz beszállítás, a parképítészethez szép fa- és cserjefajok ültetése a jóváhagyott kertépítészeti tervek alapján – adta hírül. 

Vilyevácz József, a generálkivitelező DUNABER Kft. ügyvezetője az infotamási portálnak elmondta, az elsődleges tervek szerint év végére készül el a plébánia és a templom épületének teljes felújítása, valamint a templom környezetének a rendbetétele, parkosítása. Most úgy áll az ütemterv, hogy talán a parókiát és a templomot is előbb, december előtt egy kicsivel át tudják adni.

– Minden építési beruházás más, de egy műemlék épület, egy templom különösen nagy kihívást jelent az építők számára is. Főként azért, mert nagyon sok szakágat kell összehangolni: restaurátorokat, orgonaépítőket, a gépészetnek különböző, speciális területeit. Ez kihívást állít a kollégáim elé, amelyet csak kellő szakmai tapasztalattal és odafigyeléssel tudnak elvégezni, ami eddig még sikerült – nyilatkozta az ügyvezető, aki a legnagyobb kihívásnak a restaurációt és az orgonaépítést nevezte.

– A restaurálás zajlik, az orgonaépítés a napokban, október elején megtörtént, tehát egy komplett csapat együttműködéséről beszélünk, hiszen körülbelül húszan dolgoznak napi szinten a templom megújításán – tette hozzá.

Vilyevácz József szerint a következő hetek során nagyon jelentős feladatok várnak még a kivitelezőkre kültéren és beltéren egyaránt. A templomnál zajlanak a burkolási munkálatok, a festés, a villamosszerelvények, gépészszerelvények elhelyezése a következő időszakban a fő csapásirány. Az épület külső homlokzata megújult, ott még a külső homlokzati festési munkálatok vannak hátra, ezt követi a parképítés befejezése és a sétány kialakítása. Úgy fogalmazott, hogy ennek a kontúrjai már látszanak, a színpadépítéssel párhuzamosan pedig a térkövezési munkálatok is elkészülnek. 

A parókia esetében, mint mondta, kicsit előrébb járnak, az egyszerűbb szerkezetű épületen nagyjából már elkészültek a hőszigetelési és a színezési munkálatok, itt már csak befejező lépések vannak hátra. Belülről a festési feladatokkal készültek el a szakemberek, de a szerelvényezései munkák még ezen épület esetében is zajlanak.

– Erős, feszített hetek állnak előttünk ahhoz, hogy mindennel határidőre és megfelelő minőségben meglegyünk, de véleményem szerint időben készen leszünk – vélte az ügyvezető. Mint mondta, ezt követően megkezdődhet a műszaki átvételek sorozata.

Az orgonaépítés október első hetében történt meg a templomban, amely különösen nagy terhet rótt az építőkre és az egyházközségre egyaránt. Komoly helyi összefogással azonban ezt is sikerül megoldaniuk – derült ki a projekt irányító bizottság beszámolójából. A szakemberek öt napig megfeszítve dolgoztak rajta reggeltől estig, több, mint ötszáz orgonasípot építettek be.

A templomban lévőket, a bent dolgozókat is meghatotta az, amikor egy megszülető, nagyon bonyolult felépítésű, tekintélyes méretű hangszer először megszólalt.

A restaurátor műhelyből rövidesen megérkeznek a kiegészítő orgona díszek és az angyal szobrok is, amelyeket szintén felszerelnek. Az orgonát ezt követően átmenetileg védőfóliával látják el, hogy a templom záró belső munkálatainál keletkező portól teljesen mentes maradjon. A hátralévő templomi belső munkák és a mennyezeti restauráció befejezése után, zaj és pormentes körülmények között, néma csendben történik majd meg a hangversenyszintű, napokon át tartó hangolás, a több, mint ötszáz síp egyenkénti beállítása emberi füllel és műszerrel egyaránt.

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrától a templomba érkező orgona elemek beszállításához a közösség több fórumon kért segítséget, amit meg is kaptak. A katolikus közösség férfi tagjai mellett a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, valamint a Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium diákjai is sokat segítettek abban, hogy az orgona nehéz tömegű és terjedelmes elemeit a karzatra emeljék, amely munka a nyers erő mellett jó kreativitást és térlátást is igényelt. 

– Mi is itt hagyjuk magunk mögött ezt a hangszert az utódainknak, reméljük, hogy háromszáz év múlva, 2323-ban is gyönyörűen fog szólni. Ha vigyáznak rá az elkövetkező évszázadokban, akkor minden bizonnyal – mondta a templomfelújítást irányító bizottság vezetője, Gőbölös Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában