Hangverseny

2023.10.20. 15:00

Megerősítette a Fesztiváldíjas Kórus minősítést a paksi vegyes kar

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) országos minősítő hangversenyén, rangos szakmai zsűri előtt mérette meg magát és újra megszerezte a Fesztiváldíjas kórus minősítést a Paks Városi Vegyes Kar múlt héten pénteken.

Gazsó Rita

Minősítő hangversenyen lépett fel a Paks Városi Vegyes Kar és a Kalocsa Kamarakórus.

Fotó: Molnár Gyula

A kórus az Éneklő Magyarország – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége minősítő hangversenyén adott számot tudásáról a paksi evangélikus templomban. 

– Mint minden vizsgán, úgy itt is, a sikernek kettő záloga van: az egyik a befektetett munka, a másik pedig az, hogy az adott pillanatban, itt a vizsgán sikerül-e kihoznunk magunkból a maximumot – fogalmazott a Paks Városi Vegyes Kar minősítő hangversenyét Leber Ferenc alpolgármester. Mint ismert, a minősítést háromévente kell megújítania a fesztiváldíjas kórusoknak ahhoz, hogy használhassák a címet. Az idén 46 éves paksi kórus kilenc hónapja készült a mostani eseményre, amelyen komoly szakmai előírásoknak kellett megfelelniük. 

Babenyecz László, a Paks Városi Vegyes Kar karnagya a minősítés kapcsán a TelePaksnak kiemelte, nem csak az volt fontos, hogy milyen minőségben szerepeltek, énekeltek a koncerten, hanem maga a repertoárválasztás is. Ugyanis elő van írva, hogy mely zenetörténeti korból és mennyi művet válogathatnak ki, de emellett arra is ügyelniük kell, hogy az előírtnál egy-két percnél se rövidebb, se pedig hosszabb ne legyen a műsoridő. 

A vegyeskar sikeresen szerepelt, a rangos szakmai zsűri ugyanis 81 pontra értékelte teljesítményüket, kiemelve a karvezető, Babenyecz László és a kórus felkészültségét, egyben ösztönözve őket a továbblépésre, még több pont, illetve a hangversenykórus minősítés megszerzésére.

A paksi karral egy időben, első alkalommal történt meg a Kalocsa Kamarakórus minősítése is, amely egy másik, kamarakórus kategóriában indult és szerzett arany fokozatot. Előadásukat az arany minősítésben adható legmagasabb pontszámmal jutalmazta a zsűri  – adta hírül a Kalohirek. A kalocsai portál emlékeztetett, hogy a két kórus kapcsolata nem újkeletű.

A paksiak ugyanis a Kalocsa Kamarakórus tavalyi, helyi, adventi koncertjének vendégegyütteseként már szerepeltek a városban. Hasonlóképpen a kalocsai kórus is énekelt már Pakson, 2021. október 1-jén, a zene világnapján. E meghívással kezdődött a két kórus kapcsolata, amelynek legújabb állomása volt a közös minősítő hangverseny. A paksi evangélikus templomban megrendezett múlt pénteki program a két énekkar közös koncertjével zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában