Mécsesek fénye

2023.10.29. 07:00

Temetői megemlékezések Tolna vármegye szerte

Temetői megemlékezéseket tartanak Mindenszentek alkalmából Tolna vármegye szerte, számos köz- és felekezeti temetőben várják a gyászolókat közös mécsesgyújtásokra, miséken enyhítik fájdalmukat, osztoznak gyászukban, és segítik mindenben őket, akik elhunyt szeretteikkel töltik ezen ünnepet.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Szekszárdon az alsóvárosi és az újvárosi köztemetőben november elsején délután négy órakor kezdődik a harmadik országos Mindenszenteki mécsesgyújtás elnevezésű esemény a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének szervezésében. A szeretet fényét szimbolizáló fényistalláció készítésében bárki részt vehet. Az eseményhez több tucat magyarországi város, köztük Szekszárd csatlakozott, vélhetően a mécsesekkel a temetőlátogatók az angyal alakzatot rakják majd ki. 

Bátaszék köztemetőjében és Tolnán, a katolikus temetőben november elsején három órakor katolikus megemlékezést tartanak. Pakson a római katolikus temetőkben, a Fehérvári úton és a Kálvária temetőben november harmadikán délután három órakor tartanak misével egybekötött megemlékezést. Zombán november elsején a késő délutáni öt órai misét követően a temető mellett lévő katolikus templomban tartanak megemlékezést. A dombóvári egyházi temető sírkertjében november elsején délután négy órakor tart megemlékezést a dombóvári önkormányzat, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület. Közreműködik: Hecker Márton metodista lelkész, dr. Hegedüs János plébános, Szabó Szilárd evangélikus lelkész, Kőszegi Csaba Valér pedagógus, Juhász Barnabás, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium diákja és a Keptár zenekar. Dombóváron november elsején kora este fél hatkor az újdombóvári temetőben tartanak megemlékezést. Közreműködik: dr. Hegedűs János plébános, Szabó Szilárd evangélikus és Hecker Márton metodista lelkész, valamint Gáspár Boldizsár kántor. Tamásiban a római katolikus temetőben november elsején délután három órakor a kápolnánál katolikus plébános tart megemlékezést. Bonyhádon a köztemetőben november elsején délután négy órakor tartanak megemlékezést. 

A temetők fenntartói alapvetően azt kérik a temetőlátogatóktól, hogy vigyázzanak az értékeikre, bármilyen kérdésük van, forduljanak segítségért a helyszínen szolgálatot ellátó alkalmazottakhoz. A mécseseket gondosan gyújtsák meg, hogy semmiképp se okozzanak tűzeseményt. A temetőkbe autókkal behajtásról tájékozódjanak a helyszínen. Mindenszentek alkalmával jellemzően már ezen a hétvégén hosszított nyitva tartással várják a temetőlátogatókat a temetők egészen jövő hét vasárnapig. 

Dombóváron forgalmi rend változás lesz 

Mindenszentek miatt forgalmirend-változás lesz a dombóvári Rákóczi utcai köztemető környékén. A fokozott gépkocsiforgalom biztonságosabbá tétele érdekében november másodikán csütörtök reggel nyolc óráig egyirányúsítják az utat a Hetényi utca a Rákóczi és a Tátika utcák közötti szakaszon a Tátika utca irányába, illetve a Gyöngyvirág körút a Tulipán és a Rákóczi utcák közötti szakaszon, a Rákóczi utca irányába. Ugyanezeken a napokon a Gyöngyvirág körút nyugati oldalán gépkocsival megállni tilos. Az újdombóvári temetőben nem lesz forgalmirend-változtatásra.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában