Hagyományőrzés

2023.10.03. 06:39

Tetőfokára hágott a hangulat Dunaszentgyörgyön

Egésznapos színes program, falunap és szüreti felvonulás várta szombaton a dunaszentgyörgyieket, amelyen a helyi lakosok mellett részt vettek a civil szervezet és az önkormányzat dolgozói is.

Gazsó Rita

A falu apraja-nagyja részt vett a hagyományos szüreti ünnepségen.

Fotó: Molnár Gyula

A rendezvény szombat reggel a főzőversennyel rajtolt el, ahol 13 helyi csapat sütötte-főzte a legkülönbözőbb finomságokat. Volt ahol kakas- vagy vaddisznópörkölt, máshol rántott hús, babgulyás, de akadt ahol slambuc készült. A déli eredményhirdetésen a zsűri elismerését az ÖTE vagyis az Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatának főztje vívta ki, a főzőversenyt döntésük alapján ők nyerték meg.

Délelőtt a gyermekeket kézművesfoglalkozás várta, közben az óvodás-iskolás korosztályt Rolandó bűvész szórakoztatta. Volt kirakodóvásár, a futballrajongók a helyi fiatalokból összeállított ifjúsági csapatok kispályás mérkőzését tekinthették meg, miközben a vasparipák szerelmesei a Blue Knights motorosbemutatón vehettek részt.

A délután és egyben a falunap legszínesebb programja a hagyományos szüreti felvonulás volt. A faluháztól induló és oda visszatérő meneten lovaskocsin, hintón és gyalog részt vett a falu apraja-nagyja, valamint a két külhoni testvértelepülésükről, Tornyosról (Szerbia) és Gelencéről (Erdély) érkezett küldöttség is. A szüreti felvonulást követően a Vadrózsa Népi Együttes szüreti táncműsora szórakoztatta a helyieket, majd a köszöntők után Horváth Eszter helyi tehetség minikoncertje következett Muzsikál a hegedű címmel.

Az esti fő műsorszám a mulatós sztár, Jolly fellépése volt, amelyre rengetegen érkeztek nem csak helyből, távolabbról is. Őt Leblanc Győző és Szeredy Éva nosztalgia műsora követte, amelyben volt sláger, nóta és operett egyaránt. Szüret nincsen bál nélkül: Dunaszentgyörgyön sem volt ez másként. A hajnalig tartó bulin a Főnix Boys zenekar húzta a talpalávalót.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a falunapont adják át a Dunaszentgyörgyért végzett munkájukért az elismerést az arra érdemes helyi személyeknek. Ezúttal a Vadrózsa Néptáncegyüttes korábbi vezetője, Lisztmájer Henrikné és Henczéné Borbás Márta, a Dunaszentgyörgyi Csapó Vilmos Általános Iskola igazgatója vehette át az elismerést Kirnyákné Balogh Mária polgármestertől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában