Egészségügy

2023.10.05. 16:25

Tolnában is rendben elindult az új alapellátási ügyeleti rendszer

Rendben elindult az új alapellátási ügyeleti rendszer az október 1-jén csatlakozott Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyében; egy nap alatt 388 beteget láttak el - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője az MTI-vel.

Teol.hu

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője. Fotó: MW

Győrfi Pál azt írta, vasárnaptól - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Komárom-Esztergom, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegye után - Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegye is csatlakozott az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez.

Beszámolt arról, hogy az első napon az orvosok, mentőtisztek és szakdolgozók a három vármegyében 22 ügyeleti telephelyen 388 betegnek nyújtottak megfelelő segítséget.

A betegek zöme enyhe panaszokkal, tünetekkel jelentkezett, így az esetek többségében az ügyeleti ellátás elegendőnek bizonyult, kórházba utalásra a betegek öt százalékánál volt szükség. A 1830-as hívószám mindenhol megfelelően működött, az ellátottak 26 százaléka 18 év alatti volt - ismertette.

Győrfi Pál kitért arra, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszerhez eddig csatlakozott tizenkét vármegyében 2023. február 1-je óta több mint 144 ezer beteg kapott segítséget.

A kórképek súlyosságát értékelő, 0 és 7 közötti "NACA" szakmai skálán (0 a legenyhébb, 4-től súlyos) az ügyeletben ellátott betegek 99 százaléka 0-1-2-3 fokozatba került, vagyis enyhe panaszok, tünetek miatt kértek segítséget - tette hozzá.

„A visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással a betegek továbbra is elégedettek, az 5 fokozatú skálán átlagosan 4 feletti pontszámot adnak" - fogalmazott.

A kommunikációs vezető jelezte: az ügyeleti rendszer kiterjesztése novemberben folytatódik, annak érdekében hogy a jövő év elejére - egyelőre Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer működjön.

Mint azt megírtuk, az új egységes alapellátási ügyeleti rendszerről szeptember közepén Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője adott tájékoztatást Szekszárdon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában