Teol.hu videó

2023.09.15. 14:28

A mentőkhöz kerül az orvosi ügyelet (Videó)

Október elsején Tolnában is indul az új egységes alapellátási ügyeleti rendszer, erről tájékoztatta az újságírókat Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Szekszárdon, pénteken délelőtt.

Szepesi László

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Szekszárdon tartott sajtótájékoztatót (Fotó: Mártonfai Dénes)

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy vegyes színvonalon és vegyes megoldásokkal működött az alapellátási ügyelet Magyarországon. Ez nem volt mindenütt megfelelő, ezért az a döntés született, hogy jöjjön létre egy egységes rendszer, amely a betegeknek magas szintű ellátást nyújt, lakjanak akár nagyvárosban, akár kis településen. 

Mutatta azt is a tapasztalat, hogy délután, kora este általában háziorvosi jellegű probléma miatt fordultak az emberek az ügyelethez, viszont akik este tíz után az éjszakai ügyeletet keresték, súlyos, akut esetben kértek segítséget. Ezért az új, egységes ügyeleti rendszer két részből áll, az egyik a háziorvosi ügyeleti periódus, ami hétköznap délután 4-től este 10-ig, hét végén pedig reggel 8-tól délután 2-ig tart, s ezt követően veszi át a sürgősségi ügyeletet az országos mentőszolgálat. 

Októbertől hét helyen lesz háziorvosi ügyelet Tolna vármegyében, ezek listája az interneten letölthető, mondta Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat oldalán viszont csak hat szerepel, Bonyhád, Dombóvár, Paks, Szekszárd, Tamási és Tolna. Bátaszék, ahol korábban volt, most nincs a listán. Az ezzel kapcsolatos kérdésre azt mondta a szóvivő, hogy nagyon alapos elemzéssel alakították ki a telephelyek új hálózatát. 

Ott, ahol annyira alacsony volt a betegforgalom, hogy arra a világon sehol sem, így Magyarországon sem lehet infrastruktúrát fenntartani, szakembereket alkalmazni. De ha komoly baja van valakinek, ő ott is azonnal ügyeleti ellátást kap, azonnal odaküldik az ügyeleti kocsit vagy a mentőautót. Tehát az ügyeleti rendszer nem szűnik meg ott sem, hanem az az egész országban, minden lakosnak, egyformán biztosított lesz. 

Ehhez létrehoztak egy új, négyjegyű telefonszámot, a 1830-at, és akár felnőtt, akár gyermek a beteg, ezen mindig gyorsan segítséget lehet kapni. A telefonhívást egészségügyi szakember fogadja, akinek feladata, hogy a kapott információk alapján megállapítsa mi lesz a legjobb megoldás. Lehetséges, hogy telefonon, tanácsadással megoldható a probléma, de ha nagyobb a baj, sürgős ellátásra van szükség, azonnal ügyeleti kocsit, mentőautót, rohamkocsit riaszt a helyszínre. 

Az új, egységes ellátási rendszer február óta kilenc vármegyében működik, s azóta majdnem 130 ezer esetben vették igénybe. Ezek során 93 százalékban enyhe esetek miatt hívták a 1830-as számot.

A betegek visszajelzései alapján megállapítható, hogy jól működik a rendszer, az 1-től 5-ig kapott osztályzatok alapján 4,3-as elégedettségi átlag jött ki, ami az egészségügyi szolgáltatások területén nagyon magas értéknek számít. 
Győrfi Pál beszélt arról is, hogy az önkormányzatok több helyen nehezen tudták fenntartani az orvosi ügyeletet, ezért számukra is kedvező, hogy a mentőszolgálat átveszi ezt a feladatot. 

Erre a célra egyébként 170 ügyeleti kocsit vásároltak, egyforma, sárga, speciálisan az ügyeleti feladatokra kialakított, felszerelt, megkülönböztető jelzéssel ellátott személyautót. Ezek közül egy-egy kerül a három éjszakai ügyeleti helyre, Dombóvárra, Paksra és Szekszárdra. 

Októberben három vármegye, Csongrád-Csanád, Heves és Tolna kapcsolódik az új egységes alapellátási ügyeleti rendszerbe, novemberben két szomszéd, Bács-Kiskun és Somogy, valamint Zala következik, s az év végére, Budapestet kivéve, egységes ügyeleti rendszer működik majd az országban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában