Összeért

2023.11.21. 13:00

A kalocsai oldalt két héten belül összekapcsolják a mederhíddal

Összért a Kalocsa-Paks híd – írták egyes közösségi oldalakon és a sajtóban a napokan, amely egyelőre nem teljesen igaz, de tény, hogy látványosan halad a munka, és közel a parti záráshoz a mederhíd mindkét ága.

Gazsó Rita

Jelenleg a mederhíd bal parti zárása folyik.

Forrás: Magyar Építők

Egy kéthetes, komplex munka eredményeként hamarosan összeér a mederhíd kalocsai parti ága, míg a paksi parti ág várhatóan az év végére éri el ezt a munkafázist – pontosította a napokban többfelé megjelent hírt a Magyar Építők portál. 

A Paksot és Kalocsát összekötő új Duna-híd egy közel egykilométeres építmény, amely két ártéri hídból és a közöttük épülő mederhídból jön létre az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében. A várhatóan 2024 nyarára felépülő átkelőről szóló legutóbbi hírek szerint elkészültek a Duna vizét elterelő műtárgyak, amelyek a megépülő híd számára kedvező irányba terelik a fősodort, csökkentve az új hídpillérek terhelését és a két ártéri és egy mederhídból álló hídszerkezeten is látványosan halad a munka.

A Magyar Építők értesülései szerint az átlagos Duna-vízszintnél 40 méterrel magasabbra nyúló pilonok már az összes, vagyis 80 ferdekábellel veszik ki a részüket a mederhíd teherviseléséből. A projekt teljes időtartama alatt zavartalanul üzemelő nemzetközi hajózási útvonal fölött a mederhíd kalocsai ágának főtartószerkezete a támasztól 92,5 méterre nyúlik ki, a paksi hídág pedig egész pontosan egy zöm különbséggel, éppen 87,5 méterre.

Jelenleg tehát a mederhíd bal parti zárása folyik, amely hosszas, kontrollált technológiai lépések sorozataként valósul meg és várhatóan két héten belül készül el – írja a portál. Mint beszámoltak, ezzel párhuzamosan, még a téli leállást megelőzően a jobb parti zárás munkafolyamatai is megkezdődnek. A bal- és jobb parti lezárásokkal áll majd be az az állapot, amikor már száraz lábbal lehet bejutni a hídpályán a nemzetközi hajózási útvonal fölé. 

Mint írták, az utolsó illesztés a hídon az ütemterv szerint, a jövő év elején történik meg. A mederzárást követően közvetlen kapcsolatba kerül a bal- és jobb part, tehát ekkor ér majd valójában össze a híd. Ezután pedig még számos befejező munkafolyamat veszi kezdetét, hogy nyárra elkészülhessen Magyarország legújabb Duna-hídja – számol be a Magyar Építők, ahol további fotókat is láthatunk a projekt jelenlegi állapotáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában