Paks II.

2023.11.14. 11:12

A következő évtized elejére hálózatra kapcsolható lesz az új atomerőmű

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója kedden délelőtt Pakson aláírta az atomerőmű két új blokkjának építésére vonatkozó, következő évekre szóló ütemtervet. Ennek apropóján tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol egyebek mellett szó volt a beruházás aktuális helyzetéről.

Gazsó Rita

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pakson tartott közös sajtótájékoztatót (Fotó: M. Gy.)

– Az ütemterv alapján elmondhatjuk, hogy a következő évtized elejére hálózatra fogjuk tudni kapcsolni az új atomerőművet, amely itt épül meg Pakson – jelentette be Szijjártó Péter az eseményen. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: ennek a nukleáris beruházásnak köszönhetően Magyarország azon húsz ország között marad a világon, amelyek képesek lesznek arra, hogy úgy növeljék gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentik a károsanyag kibocsátásukat. Utóbbit számszerűsítette is, mint mondta a két blokk megépülésével évente 17 millió tonna széndioxiddal kevesebbet bocsátunk majd ki a levegőbe, amely csaknem háromszorosa annak, amit a magyar erdők évente el tudnak nyelni.

Alekszej Lihacsov a sajtótájékoztatón elmondta: Oroszország számára nagy érték, hogy az atomenergetika terén tovább fejleszthetik a két ország együttműködését. – Az atomenergiának nincs és nem is lesz alternatívája. Ez a legstabilabb és környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiaforrás – hangsúlyozta a Roszatom vezérigazgatója.

A tájékoztatón elhangzottakról hamarosan részletesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában