Hypertonia

2023.11.24. 17:30

A néma gyilkosról tanácskoztak Szekszárdon

A Balassa János Kórház és a CORA Alapítvány a hétvégén ötödik alkalommal rendezi Szekszárdon a dunántúli hypertonia napokat. Pénteken reggel a Babits kulturális központban kezdődött a tudományos tanácskozás, amelynek szervezője kezdetek óta dr. Benczúr Béla, a kórház 1. számú belgyógyászati osztályvezető főorvosa.

Szepesi László

Pénteken reggel a Babits kulturális központban kezdődött a tudományos tanácskozás, amelynek szervezője kezdetek óta dr. Benczúr Béla, a kórház 1. számú belgyógyászati osztályvezető főorvosa

Fotó: Makovics Kornél

A dunántúli hypertonia napokon a magas vérnyomás gyógyításának legjobb hazai szakemberei mellett a híres specialista, az olasz Marco Metra professzor ennek is tartott előadást.

A már hagyományos őszi konferencián az első számú közellenség, a legtöbb halálért felelős, néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás gyógyításáról, s főleg annak megelőzéséről beszélt minden előadó. Ennek a kórnak sokáig nincs tünete, ezért mondják, hogy néma, így nagyon fontos, hogy jelentőségével a szakemberek, az orvosok mellett a lakosság is tisztában legyen, hiszen ez ma még globálisan évi tízmillió halált okoz.

Vezető halálok a régióban is, ezért rendezik meg Szekszárdon 2017 óta a hypertonia tanácskozást. Idén pedig ezen már nem csak a kórházi orvosok, a munka dandárját a frontvonalban végző háziorvosok vesznek részt, hanem, mert a hipertóniások gondozása csapatmunka, itt vannak az osztályon dolgozó nővérek, szakasszisztensek, rendelőben levő szakdolgozók. Ugyanis néha a vérnyomásmérést is tanítani kell.

Fontos az öt perc pihenővel végzett három egymás utáni mérés, így sokkal pontosabb, szebb adatokat lehet kapni, mondta Benczúr főorvos. Fontos az otthoni mérés is, ezért, elhangzott, hasznos ajándék lehet karácsonyra egy vérnyomásmérő. S az is lényeges, hogy az otthoni mérési eredményekről naplót készítsenek az érintettek, a szakorvosoknak ez fontos segítséget jelent.

Szó volt a sztrókot, szélütést okozó magas vérnyomás megelőzéséről is. Arról, hogy nem elég a vérnyomáscsökkentőt beszedni, lényeges a helyes életmód is. A testmozgás, amely segít megelőzni az elhízást, Európában ugyanis a magyarok a legkövérebbek. Ugyanennyire fontos a helyes táplálkozás.

A sószegény étrend, mert nagyon sokat, több mint kétszer annyi sót használunk átlagban, mint amennyit szabadna. Napi 5 gramm lehetne a maximum. Emellett kerülni kellene a telített zsírsavakban gazdag étrendet, a disznózsírt, a kókuszzsírt, helyette a telítetlen zsírsavakat tartalmazó, szívbarát étrend és a halfogyasztás fokozása lenne helyes.

Az ötödik szekszárdi hypertonia konferencián megemlékeztek egy másik kerek évfordulóról is. Harminc éve alakult meg a Magyar Hypertonia Társaság. A konferencián köszöntötték Farsang Csaba professzort, a társaság alapítóját és örökös tiszteletbeli elnökét, aki az eltelt három évtizednyi munkájukról tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában