Visszatekintés

2023.11.05. 11:44

Az ország legkorszerűbb cserepet gyártó üzemét avatták fel Bátaszéken

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Teol.hu

Fotó: bataszek.hu

50 ÉVE avatták fel a Bátaszéki Vázkerámiagyárat – tudósított az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1973. november 10-i száma. „1971 márciusában kezdődött Bátaszék határában, Kövesd puszta szomszédságában a nagy építkezés azzal a céllal, hogy az ország legkorszerűbb, vázkerámiát, cserepet gyártó üzemét építsék fel. A beruházást minden szerv kiemelten kezelte, megvalósításában aki részt vett, tudása, szervezőkészsége, fizikai adottsága legjavát nyújtotta. Huszonnyolc hónapi nehéz munka után, sokszor a határidők szorította bonyolult helyzetben, a munkások, mérnökök, technikusok áldozatos munkája révén elkészült a gyár, három hónappal a határidő előtt.” 

50 ÉVE uszodát avattak Dombóváron – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1973. november 6-i száma. „A csaknem másfél millió forintos költséggel épített uszoda kétmedencés. Olajfűtése levegőjének optimális hőmérsékletét biztosítja – még a téli hónapokban is. Kellemes vize termálkútból fakad. A megnyitó után fiatal kaposvári és pécsi úszók adtak ízelítőt a közönségnek az úszósport szépségeiből.”

50 ÉVE a Decsen 1942-ben született Czakó Gábor – később a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas író – Indulatos jelentések című, frissen megjelent riportkönyvéről adott ismertetést a Tolna Megyei Népújság 1973. november 7-i számában Virág F. Éva. „A szerző állást foglal, és hisz igazában: ez a hit engedi meg, hogy ítélkezzen a korrupció, a lakásuzsora vagy a lélektelen építkezés felett. Az indulatos megvetés – illetve az együttérzés a másik oldallal – tárgyilagos vizsgálódással párosul: jelentés. Számokat sorol fel, statisztikára hivatkozik. Az eredmény ennek megfelelően kettős. Elhisszük Czakó Gábor állításait, de egy kicsit unatkozunk. Czakó Gábor mérlegének nyelve most a jelentés irányában billent el. Perlekedése hibáinkkal, az alakulóban lévő társadalom visszás jelenségeivel így is hasznos jelenlévővé avatta a fiatal írót.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában