Továbbtanulás előtt

2023.11.27. 07:00

Kifizetődő is lehet az állandó telefonozás

Fiataloknak szóló, fiatalos lendületű előadást tartott a múlt héten Bíró Bence pszichológus a kormányhivatal pályaválasztási kiállításának részeként. A továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik ahhoz kaptak segítséget, miként találhatja meg egy fiatal a boldoguláshoz vezető utat.

Révészné Hanol Erzsébet

Bíró Bence Péter arra biztatja a fiatalokat, hogy merjenek nagyot álmodni. Fotó: Mártonfai D.

A sikeres emberek többsége nem gondolta volna egykor, hogy olyan magasságokba jut majd, mint amit elért – osztotta meg hallgatóságával Bíró Bence Péter pszichológus, író az általa ismert, sokra jutott emberek egyik közös vonását. A szakember, aki maga is ambiciózus, kitartó munkával ért el igen fiatalon kimagasló eredményeket, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal által szervezett „Jövőd Záloga” Pályaválasztási Kiállítás részeként tartott előadást múlt héten Szekszárdon. A programra továbbtanulás előtt álló diákokat és szüleiket várták, hogy segítséget kapjanak ahhoz, miként találhatja meg egy fiatal a boldoguláshoz vezető utat.

A közvetlen hangvételű, „A jövő nyomában: első lépés a siker felé” címet viselő előadáson szabadon kérdezhettek, véleményt formálhattak a résztvevők. Egy anyuka afelől érdeklődött, hogyan csökkenthető a teher, ami továbbtanulás előtt a 13-14 évesek vállát nyomja. A pszichológus ezzel kapcsolatban úgy látja, fontos az iskola, a jó tanulmányi eredmények, de nem csak magasan rangsorolt iskolába járó, kitűnő tanulók válhatnak sikeres emberré. Ennek tudatosításával pedig enyhíthető a gyerekekre – és szüleikre – nehezedő nyomás.

Bíró Bence Péter rávilágította arra is, hogy napjainkban sokkal több lehetőség áll a fiatalok előtt, mint néhány évtizede, hiszen az internet révén kitárul előttük az egész világ. Az pedig csak rajtuk múlik, hogy mit kezdenek ezzel. A pszichológus szerint döntő súllyal bír a szabadidő hasznos, célirányos felhasználása. Diákként ráadásul jóval több idővel lehet gazdálkodni, mint később. A statisztikák alapján a felső tagozatos tanulók átlagosan naponta 8 óra 39 percet töltenek kütyüzéssel, a telefon görgetésével. Ha ebből minden nap csak egyetlen órát valami hasznos tudás elsajátításra fordítanak, 18 éves korukra rengeteg ismeret birtokába juthatnak.

A szakember a fiatalok körében népszerű személyek példájával támasztotta alá mindezt. Felhozta többek között Azahriah esetét, aki miután kirúgták az iskolából, az internet segítségével megtanult gitározni, huszonéves korára pedig akkora rajongó tábora lett, hogy jövőre három Aréna koncertet ad teltházzal. A Mobilfox alapítója, a 22 éves Diller Kevin pedig ma már egy ötmilliárd forintos bevételt termelő cég vezetője, úgy hogy a vállalkozáshoz szükséges számos információt a YouTube-ról sajátított el.

Bíró Bence Péter szerint jó, ha egy fiatal mer nagyot álmodni, és azt tanácsolta nekik, szánjanak egy kis időt arra, hogy végig gondolják, összeírják, miként képzelik el a jövőjüket. Ugyanakkor arról se feledkezzenek meg, hogy minden kis lépésekkel kezdődik, amelyek aztán összeadódnak. Emellett arra buzdította őket, hogy kezdeményezzenek, próbálkozzanak önállóan, legyenek kitartóak. 

Amit pedig szülőként is érdemes szem előtt tartani az az, hogy a rögzült szemléletet felváltsa a növekedési. Vagyis ahelyett, hogy a másik sikereit látva azt szajkóznánk, hogy biztosan csak szerencséje volt, vagy beleszületett a jóba, ismerjük fel, hogy a szorgalom, a munka kifizetődő. Vázoljanak fel jövőképet a gyermekük előtt, tanítsák pozitív látásmódra. Fontos, hogy tudja egy gyerek, nem baj, ha elsőre nem jön össze, amibe belekezdett. A kudarc ne tántorítsa el a céljától.

A fiataloknak továbbá azt javasolta Bíró Bence Péter, legyenek kapcsolatban olyan személyekkel, akik értékelik azt, amit csinálnak, és felnéznek rájuk. Összegzésként pedig azt hangsúlyozta, hogy fontos az iskola, de mellette az önálló tanulás a kulcs. Az angol nyelv elsajátítását pedig nem lehet elbliccelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában