Hajdan

2023.11.19. 07:30

Kocsmában szurkáltak össze egy rendőrt

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

120 ÉVE „A megszurkált községi rendőr” címmel jelent meg Decsről egy tudósítás a Tolnamegyei Közlöny 1903. november 19-i számában. „Bódai József decsi községi rendőr veszedelmes támadásnak volt kitéve folyó hó 15-én Fischer Dávid decsi vendéglőjében. A szolgálatot teljesítő községi rendőrt Kötö István decsi lakos szóváltás után megtámadta és úgy összeszurkálta, hogy sokáig fogja nyomni az ágyat, míg felépülhet.”

120 ÉVE egy komédiás – nem tudni, hogy valójában mit takar ez a megnevezés – szomorú esetét írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1903. november 19-i száma. „Bátán Bakonyi András korcsmájában vígan mulatott egy nagyobb társaság s köztük volt Csilla Antal komédiás is, akit a társaság végre úgy kidobott a korcsmából, hogy a lábát sem érte a föld. Ezzel azonban még nem elégedtek meg, hanem hegyibe a szegény komédiást úgy összeszurkálták, hogy aligha lesz belőle ép ember.”

120 ÉVE „súlyos csapás érte Ihrig Vilmos bonyhádi gyógyszerésztulajdonost” – közölte a gyászhírt a Tolnamegyei Közlöny 1903. november 19-i száma. „Édes atyja: Ihrig Eberhard nyugalmazott uradalmi erdőmester életének 78-ik évében Bakóczán elhunyt. A megboldogult világlátott ember volt, aki 1848-ban kivándorolt Amerikába, ahol részt vett a szabadságharczban és vitézül harczolt. Jutalmul nagyobb területű szántóföldet, készpénzt és évi nyugdijat kapott. Utóbbit évenkint Budapesten az amerikai konzulátuson személyesen vette fel. A boldogult amerikai élményeiről »Eberhard Ihrig Jugend und Erlebnisse in Amerika« czimen 1902-ben könyvet adott ki.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában