Még nincs itt az influenza szezon, de már köhögünk

2023.11.20. 14:40

Koronavírus teszteket, megfázás elleni szereket veszünk

Gyakoriak az enyhe influenzaszerű tünetek. A szekszárdi gyógyszertárakban egy ideje már veszik a megfázás elleni szereket, forró italokat, szopogató tablettákat, szirupokat, köhögéscsillapítókat, orrsprayket.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A vármegyeszékhely mellett más településeken is ugyanezt tapasztaták a gyógyszerészek.

Dr. Kovács Timur, dombóvári patika üzletvezető, gyógyszerész lapunknak elmondta, hogy a város lakói az elmúlt hónapokban elsősorban megfázásos tünetekkel (torokfájás, köhögés, láz, orrfolyás) keresték fel a gyógyszertárat, de hangsúlyozta, hogy még nincs itt az influenza szezon, az csak jövő év elején, január, február, március tájékán várható. Érdemes tehát influenza elleni vakcinával beoltatni magukat a felnőtteknek és gyermekeknek, hogy megelőzzék a nagyobb megbetegedéseket. 

Ismertette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálata folyamatosan monitorozza az influenzaszerű megbetegedéseket, és az orvosok által beküldött minták alapján ők figyelmeztetnek, ha a megbetegedések száma átlépi a járványküszöböt.

Dombóváron jelenleg megfázással, torokfájással, orrfolyással, lázzal, köhögéssel küzdenek többen, ezért leginkább láz- és fájdalomcsillapítókat, megfázás elleni orrsprayket, influenza tünetekre javasolt tablettákat, forró italokat, valamint C- és D vitaminokat vásárolnak – mondta Dr. Kovács Timur. 

Hozzátette, hogy a vényköteles antibiotikumok szezonális fogyása is jelentősen megnőtt Dombóváron az elmúlt két hónapban. 

Ugyanakkor a koronavírus teszteket és véroxigénszintmérő készülékeket (pulzoximétereket) is újból keresik a lakosok, tehát a koronavírus visszafogott formában még mindig jelen van a városban. 

A vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatban elmondta, hogy a krónikus betegségek gyógyszerei (például a vérnyomáscsökkentők, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint elleni gyógyszerek) a megszokott módon fogynak. 

Dr. Illés Tamás, hőgyészi gyógyszertárvezető, gyógyszerész lapunknak elmondta, hogy Hőgyészen is vásárolják a megfázás elleni szereket. Beindult az influenza- és a tüdőgyulladás elleni védőoltások megvásárlása is a patikában. A vényköteles gyógyszerek közül elsősorban a vérnyomás- és koleszterincsökkentőket, és a cukorbetegség elleni gyógyszereket veszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában