Megelőzés

2023.11.07. 07:15

Már elérhető az influenza elleni ingyenes védőoltás

Tolna vármegyében is várják a háziorvosi rendelőkben azokat, akik szeretnék beadatni maguknak és három évnél idősebb gyermekeiknek az influenza elleni védőoltást. Az oltóanyagok már a háziorvosi praxisok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok rendelkezésére állnak.

Brunner Mónika

Tolna vármegyei háziorvosok ingyenes oltóanyaggal várják az arra jogosultakat (Illusztráció: Shutterstock)

Dr. Kárpáti Eszter, a szekszárdi 4. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa lapunknak elmondta, hogy a múlt évhez hasonló oltóanyagot kapott rendelőjük, amely neve 3Fluart. Az oltóanyag az influenza megbetegedések megelőzésére alkalmas három éves kortól. Több mint háromszáz oltóanyaggal rendelkeznek, az oltások beadását már elkezdték. 

Hangsúlyozta, hogy két hét kell az oltástól számítva, amíg kialakul az influenza elleni védettség, aki teheti, december középéig-végéig feltétlenül menjen és adassa be magának az influenza elleni védőoltást. A komolyabb influenzaszezon jövő év januárra, februárra várható. 

Dr. Kárpáti Eszter hangsúlyozta, hogy a háziorvosi rendelőkben az oltások beadásával kapcsolatban más és más lehet a menetrend, náluk kedden és csütörtökön délután négy és öt óra között adják be az oltásokat, a délutáni rendelések után. 

A Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy az  influenza elleni védőoltás különösen javasolt a hatvan év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak, az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozóknak, valamint a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. Azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, ők az oltóanyagot orvosi vényre, a gyógyszertárakban vásárolhatják meg a vakcinát. 

A Nemzetközi Oltóközpont honlapján szerepel, hogy az influenza vírus bárkit megbetegíthet. A szövődmények kialakulásának fő oka, hogy a vírus egyéb bakteriális kórokozók bejutását nagymértékben megkönnyíti. A védekezés legtökéletesebb eszköze a védőoltás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában