Reggelivel várták a diákokat

2023.11.23. 14:00

Megszerettetnék a gyerekekkel a mézet

A vármegye tizenhat településén és 34 intézményében, zömében általános iskolákban és óvodákban tartották meg eddig a mézes reggeliket a méhészek. A kezdeményezés Szlovéniában indult útnak 2007-ben, amelyhez Magyarország 2014-ben csatlakozott. Azóta minden évben ellátogatnak így ősz végén a méhészek a gyerekekhez, hogy megismertessék velük a méhek nélkülözhetetlen szerepét.

Mauthner Ilona

Archív fotó.

Forrás: MW

Idén Igerszemcse, Nagykónyi, Bonyhád, Dunaföldvár, Tolna-Mözs, Alsónána, Dombóvár, Dalmand, Döbrököz, Szekszárd, Tolna, Bátaszék, Paks, Pári, Nagydorog és Kölesd óvodáiba, általános iskoláiba látogattak el a méhészek november második felében. Illetve van ahova a következő napokban mennek. – A program elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait, megismertesse a gyerekekkel a méhészet jelentőségét és a méhek nélkülözhetetlen szerepét az élet fenntartásában –mondta Nagyernyei Attila, a vármegyei méhész egyesület elnöke. Az esemény keretén belül országszerte közel ezer helyszínen, több mint 200 ezer diák fogyaszthatja el a mézes reggelit.

Nagyernyei Attila tapasztalatai szerint a gyerekek nagyon nyitottak az ilyen eseményekre, nem csak a mézet, a mézes süteményeket, a propoliszt kóstoltatják meg velük ilyenkor, de történeteket is mesélnek nekik a méhek életéről. Van ahol méhészruhába öltöznek a méhészek. Emellett apró ajándékokkal is kedveskednek a gyerekeknek.

Az idei központi eseménynek a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont. A rendezvényen részt vett dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság nagykövete, dr. Nagy István, agrárminiszter, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

– Teremtett világunk megannyi építőelemből áll össze tökéletes egésszé, és ebben a komplexitásban a méheknek kiemelt szerep jut. Munkájuk, az az ökoszisztéma-szolgáltatás, amit adnak, pótolhatatlan, a méhek és a méhészek nélkül a világunk nem fenntartható. A magyar a méz az egyik legjobb, egyet jelent földünk legjavával. A mézes reggeli nem titkolt célja pedig, hogy ösztönözze a hazai mézfogyasztást, amely most átlagosan évente fejenként egy kiló – hívta fel a figyelmet dr. Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető továbbá kiemelte, a méhek csodálatos tevékenysége nem csupán a mézben jelenik meg, hanem a beporzásban is, ami nélkül nem lenne termés és nem lennének élelmiszerek. 

A méz nem csak édesség

– A mi szakmánk jövője attól is függ, hogy ma a gyermekek mit gondolnak a mézről és a méhekről, mit tanítunk nekik a méhek fontosságáról és a beporzásról. A méhészek munkájának a jelentősége a mézkészítés. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás mennyire fontos és ennek szerves része a méz. A méz nem csak édesség! Annál sokkal több! A termelői méz pedig olyan érték, amely elsősorban az egészségünk védelmét szolgálja – összegezte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Hazánk az unió harmadik legnagyobb méztermelője, a hazai méhészetek körülbelül 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az ágazat komoly erőket mozgatott meg azért, hogy a méhsűrűség az unióban a jövőben is Magyarországon legyen a legmagasabb, egy négyzetkilométerre továbbra is 12 méhcsalád jusson. Az unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország közel 10 százalékkal részesedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában