Teol.hu videó

2023.11.13. 20:00

Van már Tolnának KicsiNagykövete és KicsiAttaséja (videó)

Diákok, az általános iskola 4-6. osztályába járó tanulók ültek, egyforma pólóban, Szekszárdon, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal hosszú tanácstermében. Eredményhirdetés volt, ahol kiderült, ki lesz a vármegye KicsiNagykövete, és három KicsiAttaséja.

Szepesi László

Dr. Horváth Kálmán, Tolna Vármegye főispánja és Strack Mária, a verseny ötletgazdája.

Fotó: Mártonfai Dénes

A versenyzőket dr. Horváth Kálmán főispán köszöntötte, s a verseny ötletgazdájával, szervezőjével, Strack Máriával ő adta át a kinevezéseket, okleveleket. A részvételért kapott oklevelet Szabó Samu, Szabó Fanni Róza és Kókai Petra, különdíjas lett Káldi Emili Szekszárdról, Frai Kinga Tolnáról és Horváth Janka Mórágyról. Tolna vármegye KicsiKulturálisAttaséja a szekszárdi Takács Jázmin lett, a KicsiSportAttasé Bencze Bese Kornél Simontornyáról, és a KicsiZöldAttasé Komiáti Ákos Mórágyról. A vármegye KicsiNagykövete pedig a szekszárdi Káldi Petra lett.

Valamennyien kaptak ajándékot, lehetőséget egy parlamenti látogatásra, budapesti sétahajós városnézésre és Margit-szigeti kincskeresésre. Az először 2020-ban megrendezett verseny lényege – mondta a főispán –, hogy a gyerekek jobban megismerjék környezetük, illetve a Kárpát-medence kultúrkincseit, történetét, hagyományait, hisz ezzel kapcsolatos feladatokat kaptak. A megválasztott KicsiNagykövet és a három attasé pedig a jövőben, gyerek-, és ifjúsági fórumokon képviselni fogja a megye érdekeit, az országos versenyen megismerteti Tolnát.

A tizenhárom éve Boszniában, Szarajevóban dolgozó Strack Mária a magyar vállalkozók ottani tevékenységét segítette, s közben gyerekekkel, akiket kinevezett Szarajevó követeinek, népszerűsítették a belvárost. Innen jött az ötlet, hogy az iskolásokat nagyszerűen be lehet vonni fontos dolgok népszerűsítésébe, s a pandémia alatt, a turisztikai gyermekprogram sikere alapján, Szabolcsban kidolgozta a KicsiNagykövet programot. Tavalyra ez országos mozgalom lett, s idén már valamennyi vármegye részt vesz benne.

Versenyeket, online vetélkedőket csináltak, ahol a képességeket mérték fel. Minden megyében a feladatokat legjobban megoldó száz, majd egy újabb körben a legjobb harminc diákkal folytatódott a program, s közülük kilencen kaptak meghívót a szekszárdi ünnepre. A Magyarság KicsiNagykövete mozgalom célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, és büszkék legyenek magukra és származásukra.

Mindez egyben verseny is, így lesz döntője, és november 30-án ünnepélyes záró rendezvénye Budapesten, a Nemzeti Múzeumban. Ott a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diák nyeri el a Magyarság KicsiNagykövete címet, és hárman lesznek a Magyarság KicsiAttaséi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában