Halgazdálkodás

2023.12.31. 07:00

A horgászokat ezek a változások érintik jövőre vármegyénkben

Nem emelkedik jövőre a területi jegyek ára a Tolna Vármegyei Horgászegyesületek Szövetségének (TOHOSZ) halgazdálkodási vízterületein. A jövőbeni változásokról tájékoztatta portálunkat Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezetője.

Farkas Eszter

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A TOHOSZ hasznosításában lévő halgazdálkodási vízterületeken 2024-ben a területi jegyek árai nem változnak, mely az alábbi vízterületeket érinti: a Duna 1493 és 1520 folyókilométere, a Sió csatorna 0 és 58 folyókilométere, a Sárvíz csatorna 0 és 40 folyókilométere közötti szakaszok, a Keselyűsi Holt-Sió, a Szálkai víztározó és a Koppány csatorna.

Sokszor a méret a lényeg

A horgász és rekreációs halászrendekben az alábbi változások történnek: Méretkorlátozásra kerül sor a Duna folyam 1493 és 1520 folyókilométere közé eső szakaszon a fogassüllő vonatkozásában  75 centiméter felső határral, vagyis 2024-től a 75 centiméter feletti méretű fogassüllő nem tartható majd meg. „A fogassüllőből csak a 30 centiméter és a 75 centiméter közötti méretű tartható meg. Az ettől eltérő méretű fogassüllőt elvinni tilos!”

– A horgászatra vonatkozó szabályoknál (a félreértések elkerülése végett) bekerült a halradar használatának engedélyezése – tájékoztatta lapunkat Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezetője. Szonár, azaz halradar használata egész évben engedélyezett.

Tilos a varsa, kötelező a napló

A TOHOSZ Sió csatornát érintő vízgazdálkodási területén a rekreációs halászokat érintően történik változás a jövő évtől kezdődően az alábbiak szerint: A Sió csatorna Árvízkaputól a Dunába torkollásig terjedő szakaszán – Sió alvíz – a varsa használata tilos. A Sárvíz csatorna tekintetében vízterület határ változás történt, az eddigi 0 és 37 folyamkilométer közötti szakasz kibővült és 40 folyamkilométerre változott, azaz három folyamkilométerrel nőtt a területi jeggyel horgászható vízterület nagysága.

A Sárvíz csatorna Pálfa-Vajta közúti hídtól a Sióba történő torkolásáig terjedő szakasza. Az elnökség által meghatározott és a hatóság által jóváhagyott módosítások halvédelmi szempontból indokoltak. A 2023-ban megváltott és 2024. január 31-napjáig érvényes területi jegyek esetében még a 2023-as évi szabályok az irányadóak. Minden 2024. január 1-től megváltott területi jegyre már az új szabályok vonatkoznak. A fogási naplók leadási határideje 2024. február 28-a.

– A horgász a fogási naplóját legkésőbb a fogási naplón feltüntetett tárgyévet követő év február 28. napjáig köteles leadni annak a szervezetnek, amelynél az állami horgászjegyét kiváltotta vagy a következő évi állami horgászjegyét kiváltani szándékozik. A tárgyévet követő év február 28-i leadási határidőn túli, vagy hibásan kitöltött fogási napló esetében a 2024. évi állami horgászjegyért a mindenkori díj összegének kétszeresét kell fizetni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában