Évértékelés

2023.12.27. 11:30

Szekszárdi hittanos gyerekek lelkiekben gazdag időszakot éltek át

Janó Attiláné Puska Valéria szekszárdi katolikus hitoktató értékelte a 2023-as évet lapunknak. Elmondta, hogy az idei év nagyon tartalmas, lelkiekben gazdag volt.

Brunner Mónika

Janó Attiláné szekszárdi hittanoktató értékelte a 2023-as évet

Janó Attiláné az idei évre visszatekintve összefoglalta, hogy  tartalmas, sok újdonsággal és rengeteg új ötlettel teli, mozgalmas, vidám és csapatmunkában telt évet zártak, amely során lelkiekben gazdag időszakot éltek át. 

– Amikor erre az évre gondolok a hivatásomat tekintve, akkor főként a szorgalmi időszak, a tanév ideje, illetve a nyári időszak táborai jutnak eszembe – tette hozzá. 

Báboztak a templomban 

Elmondta, hogy átlagosan harminc-negyven hittanos gyerekekből álló kórus énekelt a havonta megrendezett diákmiséken, ezzel is gazdagítva a közös ünneplés fényét. Az év második hónapjában, februárban, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének alkalmával, a gyermekek megáldása előtt báboztak a templomban. Janó Attiláné egy kislány bábot szólaltatott meg, az atyával beszélgetett az aznapi ünnepről. A februári Házasság Hete rendezvénysorozat előadásain és a házasok megáldásának eseményein is részt vettek. Ezen alkalomból először adták át városukban a Szeretet csokrát, Decsi Kiss János méltató szavai kíséretében. Forenszki Róbert kapta először ezt a csokrot, a Himnusz a Békéért című daláért, annak üzenetéért. 

Ferenc pápa látogatásakor a béke volt a fontos

A nagyböjti időszakban sok jócselekedetet gyakoroltak, és nagyon sok ünnepi rajzot készítettek a gyerekek, melyet a templomba járó híveknek osztottak ki. Tavasszal Ferenc pápa látogatása kapcsán a békére irányították figyelmüket. A Béke ablakai oldalra felkerültek a gyerekek rajzai. A Szekszárdi Garay János Általános Iskola alsós diákjaival és pedagógusaival a Remete kápolnánál énekelték Forenszki Róberttel a Himnusz a Békéért című dalt, ezzel is ráirányítva a figyelmet, hogy a világ békéért kiállt és a gyerekek hangjában akkora erő van, ami ezt a vágyat az égig emeli.

Negyven gyermek a szentségben 

Csodálatos elsőáldozási szertartást tartottak június elején, a városból kicsivel több, mint negyven gyermek részesült a szentség felvételében.
Nyáron több hetet táboroztattak Szálkán. Mindegyik hét hittantáborára a létszámok egy-két nap alatt beteltek. Táboraik tematikája a Rózsafüzér volt. Délutánonként sportos-táncos programokon vettek részt, takewondo, box, hip-hop tánc, légzéstréning, túra, erdei futóverseny, kézműveskedés, egészséges életmód, petanque, zenei bingó, sok ének, játék fogadta őket, valamint testi-lelki felüdülést és szabadságot jelentő programokat valósítottak meg. Az idén több egyházmegyéhez tartozó helyszínen vettek részt találkozókon Szekszárd város ministránsaival. Szekszárdon megvalósítottak egy ifjúsági találkozót is, közel száz fiatal részvételével. 

Domboriban sárkányhajóztak 

A Kalandozó nevű csoportjukat szeptembertől indították volt elsőáldozók és családjaik részvételével. Még abban a hónapban közel nyolcvan fővel Domboriban sárkányhajóztak a Tolnai Sárkányhajó Club Egyesület jóvoltából, közös főzés, ének, játék volt a programok közt, októberben Szekszárdon táncos és sportos napot tartottak. Szülők és gyerekek közösen petanque-oztak, táncoltak, koreográfiát tanultak, edzettek, palacsintát sütöttek, és virágot ültettek a teremtett világ védelme érdekében. A Kalandozó csoport novemberben autóbuszos kiránduláson vett részt, Pécsre utaztak az állatkertbe, majd azt követően a Székesegyházat sétálókártyával, nagyítókkal, térképpel fedezték fel.

Szekszárdi Adventi Ablakok 

A szekszárdi plébánián decemberben, a korábbi évekhez hasonlóan, adventi koszorú készítés zajlott mintegy száznegyven család részvételével. Kalandozó csoportjuk ezen a napon három környékbeli idős, egyedül élő embert látogatott meg, adventi koszorút ajándékoztak, és szülők-gyerekek, gitáros kísérettel ünnepi dalokat énekeltek nekik, így indítva a várakozás időszakát. Janó Attiláné a Szekszárdi Adventi Ablakok eseményt immáron hetedik éve szervezi a városban, idén is közel hetven-nyolcvan gyönyörű ablakot készítettek a családok, üzletek és intézmények erre a közös adventi várakozásra. 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában