Faállomány

2024.01.13. 21:12

A Dél-Dunántúlon is nagyobb lett az erdőterület

A védett erdőterületekről tett közzé adatokat Tolna vármegye vonatkozásában is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint beszámoltak a fokozottan védett növényekről is. Ismertették, hogy az országos védelem alatt álló természeti területek aránya a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb.

Brunner Mónika

Illusztráció: MW

A KSH adatai szerint az országos védelem alatt álló természeti területek aránya a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb, 6,4 százalék. Az erdőterületek harminckilenc százaléka a Dél-Dunántúlon és mellette Észak-Magyarországon koncentrálódik. A múlt évi adatok szerint az erdőterület 8,8 százalékkal bővült a Dél-Dunántúlon. 

Tölgy és bükk a legtöbb az erdőkben

Hazánkban az erdőterület hatvannégy százalékát őshonos fafajok (például tölgy, bükk), harminchat százalékát meghonosodott (akác, fenyők) vagy klónozott fajták (nemes nyár) borítják. Az erdők kilencven százalékát a többnyire elegyes erdőtársulásokat alkotó lombhullató fajok, tíz százalékát fenyőfélék alkotják. A faállománnyal borított terület legnagyobb részét az akác foglalja el. Jelentős állományalkotó fafajunk a tölgy, a nyár, valamint a cser. 

Az erdei fenyő a legelterjedtebb 

A tűlevelűeken belül az erdeifenyő a legelterjedtebb. A védett természeti területen lévő erdők aránya Tolna vármegyében 17,1 százalék. Az erdőterületek aránya nálunk 17, 8 százalék, hatvanötezer-kilencszáztizenhat hektár, az országos jelentőségű védett területen lévő Tolna vármegyei erdők tizenegyezer-kétszáznyolcvannyolc hektáron fekszenek. A múlt évben országosan az egyes fafajcsoportok közül a legtöbbet jellemzően a gyorsan növő, alacsony vágáskorú akácból nemes nyárból, valamint tölgyből termelték ki. E három fafajcsoport együtt a hazai fakitermelés felét adja.

Fokozottan védett a bánáti bazsarózsa 

Hazánkban csaknem háromezer növényfaj él, a növénytársulások száma pedig megközelíti a négyszázat. A hétszáznyolcvankét jelenleg védett növényfajból hét harasztféle, egy nyitvatermő (közönséges csikófark) és hetvenkilenc zárvatermő növényfaj áll fokozott védelem alatt. Fokozottan védett például a bánáti bazsarózsa, a tartós szegfű, a tornai vértő és a cifra kankalin, amelyek a legdrágább növényeink közé tartoznak, eszmei értékük kétszázötvenezer forint. A kétezres év óta a védett növényfajok száma negyvenhat százalékkal, míg a fokozottan védetteké több mint kétharmadával bővült. Védett továbbá ötvennyolc gomba- és tizenhét zuzmófaj is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában