Újjáépítés

2024.01.07. 14:00

A fejlesztés nyomán megszépült Újdombóvár Fő utcája

Megújult Újdombóváron a Fő utca: a csapadékvíz elvezető rendszert és a járdákat is felújították.

Révészné Hanol Erzsébet

Megújult a csapadékvíz-elvezető rendszer és a járdák is új burkolatot kaptak Fotó: Magyar építők

A tavaly nyáron kezdődött és november végén átadott fejlesztésről Vajda Kálmán, a kivitelezést végző SWIETELSKY Magyarország Kft. területi főmérnöke beszélt a Magyar Építők című lapnak.

A szakember elmondta, hogy a szerződéses határidő helyett nem nyolc, hanem négy hónap alatt végeztek a munkával, melynek nyomán megszépült a városrész. Mintegy 1600 méteren bontották el a régi csapadékvíz elvezető rendszert a Fő utca mindkét oldalán, majd teljesen új csatornahálózatot építettek a helyére.

Ezen a szakaszon a teljes járdaburkolatot és az összes kapu behajtóját eltávolították és újjáépítették – írja a lap. A több ezer méternyi, négyzetméternyi burkolás mellett 380 fát is ültettek.

Fotó: Magyar építők

Vajda Kálmán hozzátette, hogy elsősorban a közműkiváltások jelentettek kihívást, a belvárosi környezet miatt. Ezeket a helyi közműszolgáltatókkal való jó együttműködésnek köszönhetően gyorsan el tudták végezni, így jelentős akadályt ez sem okozott.

Arról is beszélt, hogy a település lakosságának jelentős hányada él Újdombóváron, a projekt érintette a negyed központját, a Petőfi teret, ahol számos intézmény, óvoda, iskola, orvosi rendelők, posta és üzletek találhatók. Úgy látja, a fejlesztés nemcsak a városrészt, hanem magát Dombóvárt is szebbé tette.

Újdombóvár vasutastelepként 1919-től épült, és a Dombóvárral 1946-ban lezajlott egyesüléséig önálló település volt.  A telepet Saguly Károly tervezte meg, a Fő utcát 1944-ig Esterházy Pál utcának hívták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában