Fokozottan védett

2024.01.30. 11:22

A vadmacskát választották az Év emlősének

A vadmacskát választották idén az Év emlősének – tájékoztatott a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Teol.hu

„A vadmacska a leginkább veszélyeztetett kis ragadozónk - mondta lapunknak Szűcs Boldizsár szekszárdi biológus, természetfotós - Szereti az olyan háborítatlan erdőket, ahol sok a kidőlt holtfa, mivel ezeken tud nesztelenül lopakodni, miközben kisemlősökre, madarakra és egyéb apró állatokra vadászik. Leginkább az élőhelyeinek megfogyatkozása, illetve a kóbor házimacskák fenyegetik a vadmacska populációkat.”

Fotó: Wildmedia/Adobe Stock

A házimacska komoly veszélyt jelenthet a vadmacskákra nézve

Nem is gondolnánk, hogy a vadmacska szelíd rokona, a házimacska komoly veszélyt jelenthet a fajra nézve. „A házimacskák a vadmacskákra veszélyes betegségeket terjesztenek” – tudtuk meg Boldizsártól. „Emellett komoly táplálék konkurensek, és a vadmacskákkal való kereszteződés miatt, már nagyon kevés tiszta vérvonalú vadmacska él a vadonban.”

Az európai vadmacska rendkívüli mértékben hasonlít a házi macskához. Bár vannak jellegzetes eltérések bundamintázatban, a tömött farokban és a zömök testalkatban, a vadmacska és a házi macska között keveredés miatt nehéz őket megkülönböztetni.

Szakemberek választják meg az Év emlősét

A Vadonleső Program szakemberei választják meg minden évben az Év emlősét, így történt idén is. A programot az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.

Az Év emlőse kezdeményezés keretében már a tizenegyedik fajt vették górcső alá, ezután pedig egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és élőhelye fontosságára, jellemzőire. A tizennyolc védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését 2009 óta végzik.

Bárki csatlakozhat a Vadonleső Programhoz

A Vadonleső Programhoz bárki csatlakozhat, amely természetvédelmi szempontból rendkívül hasznos tevékenység, mellette jó időtöltés a szabadban. A természet figyelésével összekötött adatgyűjtés mindenki számára elérhető, aki okostelefonnal vagy számítógépes interneteléréssel rendelkezik.

A működés óta több mint kilencezer emlős-előfordulást regisztráltak már az önkéntesek, és bár a vadmacska nem szerepel a bejelenthető fajok között, a program mégis óriási segítséget jelent a szakemberek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában