Magyarországi Német Önkormányzatok Napja

2024.01.16. 11:30

Gálát tartott a magyarországi németség: Tolna vármegyei kötődésű díjazott is van

Ünnepélyes gálaműsorát tartotta a magyarországi németség a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján a Budapest Kongresszusi Központban január tizennegyedikén. A rendezvényen átadták a magyarországi németség legjelentősebb kitüntetéseit. Tolna vármegyei kötődésű díjazott is van.

Brunner Mónika

Ünnepi gálát tartott a magyarországi németség (Fotó: Facebook)

A Budapest Kongresszusi Központban rendezték meg a magyarországi németek immár hagyományosnak mondható januári gálaműsorát. A hazai németség kitűnő kultúrcsoportjai műsort adtak, és átadták a magyarországi németség legjelentősebb kitüntetéseit is. A tolna vármegyei németség mintegy száz fővel vett részt az eseményen. A rendezvény védnöke Julia Gross, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete volt. 

Ünnepi beszédek hangzottak el 

A Tolna Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat tájékoztatta lapunkat, hogy a rendezvényen köszöntőt mondott Englenderné Hock Ibolya a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke és a rendezvény védnöke Julia Gross nagykövet. Műsort adott a  Schomberger Dorfmusikanten, a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat Gyermekkórusa, a Mundart történetek fellépői Mózes Borbála (Csolnok), Móczó Emmaróza (Somberek), Radnai Henrik (Pilisszentiván), Kozári Kitti (Vértestolna), Klein Léna (Pilisvörösvár), Kisberki Máté (harsona). Műsort adott még a Bonyhádi Kränzlein Német Nemzetiségi Táncegyesület "Zipfelmütz" gyerektánccsoportja. Harmónikán kísérte őket Pecze István zenetanár és Pappert Gábor. A fellépők között volt még a Pilis Brass Band ifjúsági fúvószenekar. A Deutsche Bühne Ungarn a Hamupipőke című előadásából adott elő egy rövid részletet. Fellépett még a Werischwarer Streichkapelle zenekar, a Herendi Német Nemzetiségi Kórus, a Werischwarer Heimatwerk tánccsoport. A Tükörfolyosón a Speckbaum (Biatorbágy) játszott.

Tolna vármegyei kötődésű díjazott

A magyarországi németség legmagasabb kitüntetését (Ehrennadel in Gold) Czehmann István (Mecseknádasd), Molnár Kálmánné és Pfiszterer Zsuzsanna kapta. Heinek Ottó díjat kapott dr. Kovács Bence, akinek Tolna vármegyei (Diósberény-Hőgyész) kötődése is van és Dr. Schweininger Péter. Koch Valéria díjat kapott Freund Ágnes, Gerner Heidi és Kékesi Márton.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában