Gizella hengermalom

2024.01.25. 16:44

Régi álmuk teljesül: kulturális központot kap Magyarkeszi

Kulturális központot alakít ki az önkormányzat Magyarkesziben egy több mint százéves malomépületből a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 256 millió forintos támogatásával.

Bencze Péter

A megelőző esztendőkben még nagyon leromlott állagú épület elárvultan várt jobb időkre (Fotó: www.kincsestolnamegye.hu)

Kovács Erzsébet, az ezer lakosú község független polgármestere az MTI-nek elmondta, az 1910-ben épült, egykori Gizella hengermalom ma már önkormányzati tulajdonú épületében rendezvényteret, kiállítóhelyiséget, étkezőt hoznak létre. Itt rendezik be a falutörténeti múzeumot és a magyarkeszi születésű operettszínész, Dénes Oszkár (1891-1950) pályáját bemutató kiállítást, tette hozzá. A kétszintes, csaknem ezer négyzetméteres ingatlant teljes körűen felújítják, többek között napelemmel működő villamos hálózatot, hőszivattyús fűtési rendszert építenek ki, nyílászárókat cserélnek, a tetőtérben új, járható födémet helyeznek el, a falakat hőszigetelik. A korszerűsítés 2025 májusra fejeződik be.

A kistelepülés egyébként nincs könnyű helyzetben, mert folyamatosan csökken a lakosságszám. A KSH tavalyi mérései szerint 16,9 százalékkal élnek ott most kevesebben, mint tíz évvel ezelőtt. Amint azt korábban a polgármester portálunknak elmondta: „a lakosságszámuk jelenleg ezeregyszáz körüli. A fiatalokat azzal az önkormányzati rendelettel tudják helyben tartani, a településükre csábítani, amely kimondja: „a fiatal házasok Magyarkeszin vásárolt házuk felújításához kétszázezer forint támogatást kapnak“.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában