Főhajtás

2024.01.18. 11:34

Rockenbauer Pál emléke előtt róják le tiszteletüket

Szekszárdról érkezett delegáció is részt vett azon a megemlékezésen, amit Rockenbauer Pál, a hazai természetfilmezés megalapítójának hajdani lakása előtt tartottak Budapesten. A 2023 óta működő, Egymilliomodik Lépés Egyesület tagjai a televíziós szerkesztő alkotótársaival, rokonaival, barátaival január 14-én gyújtottak gyertyát a Bródy utca 26. szám alatti épület előtt.

Bencze Péter

Tisztelgők Rockenbauer Pál sírjánál. Beküldött kép.

Borsi Zsolt, a szekszárdi egyesület elnöke talán az egyik legnagyobb rajongója a Rockenbauer-életműnek. Szenvedéllyel dolgozik azon, hogy „Másfél millió lépés...” és a „...még egymillió lépés” című ismeretterjesztő természetfilmek ötletgazdájának emlékezete fennmaradjon.  Ennek érdekében mások mellett Rockenbauer Emlékházat alakít ki a szekszárdi dombok között. 

Végigjárták a kéktúra 560 kilométeres útvonalát 

Lassan negyven éve, 1986. október 12-én fejeződött be a Rockenbauer Pál vezette Dél-Dunántúli Kéktúra bejárásának megfilmesítése, melyet a forgatás 37. évfordulóján újra végigjártak a túrázók tavaly Írott-kőtől Szekszárdig, a teljes 560 kilométeres szakaszt – tájékoztatta portálunkat még az esemény után a program ötletgazdája, Borsi Zsolt, az Egymilliomodik Lépés Egyesület elnöke. A szekszárdi túraszakaszt megtette Sáfrány József, Rockenbauer Pál rendezőasszisztense, filmrendező és felesége, Czeiner Katalin is. 

A gyaloglás egy hónapon át tartott, szeptember 15-én indult, egy-egy esőnap volt beütemezve, végül huszonhét nap telt gyaloglással, és három pihenőnapot tartottak a túrázók. 
Az 560 kilométerre nyolcan vállalkoztak, de voltak akik lemorzsolódtak, illetve olyanok is, akik a felénél tudtak csak csatlakozni. Az egész szakaszt négyen csinálták végig: Klein Nikoletta, Stahl László, Decleva Ferenc, Kovács Erika és Dézi nevű beagle kutyusa. 

Tavaly több találkozót is tartottak Szekszárdon, az épülő Rockenbauer Emlékháznál.  Fotó: Kiss Albert

Ezt megelőzően júniusban pedig közel ötvenen vágtak neki egy másik túrának, ami a Szekszárd melletti Sötétvölgyi horgásztótól indult és a város szurdokain keresztül, az épülő Rockenbauer Emlékházig tartott. 

A résztvevők között akkor ott voltak a kultikus „Másfél millió lépés Magyarországon”, valamint az „...és még egymillió lépés” című alkotások egykori stábtagjai közül Gyenes Károly, rendező-szerkesztő, Faludi Sándor hangmérnök, valamint Tolnai Ferenc, a képernyőn oly gyakran látott méterszámláló felelőse is. 

Emlékházat alakítanak ki 

Szekszárdon Rockenbauer Pál emlékére Borsi Zsolt családjával, a barátaikkal összefogva hónapok óta dolgozik azon, hogy Rockenbauer Pál munkásságának emléket állító találkozóhelyet alakítsanak ki a szekszárdi Lisztes-tetőn található, sokak emlékezetében Prajda-tanyaként ismert ingatlannál. Az ott álló házat és a hozzá tartozó területet már korábban sikerült megvenniük. Jelenleg a teljes felújításon fáradoznak. A céljuk, hogy egy olyan közösségi teret hozzanak létre, ami bemutatja az egykori televíziós alkotó életét és munkásságát. A Prajda-tanya egyébként megjelent helyszínként az 1986-ban leforgatott „...és még egymillió lépés” című alkotás befejező epizódjában is, ami a tolnai dombokkal foglalkozott. Az utolsó rész utolsó jeleneteiben itt pihentek meg a filmsorozat alkotói. Őket a tanya akkori tulajdonosa Prajda Vendel látta vendégül: egy vacsora elfogyasztását követően szekszárdi bort ízlelve beszélgettek jóízűen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában