Munkabeszüntetés

2024.01.31. 20:00

Tolna vármegyében nyolcvanhét Volán-dolgozó sztrájkolt

Az összes autóbuszvezető hat százaléka, az aznapra vezényelt autóbuszvezetők huszonhét százaléka vett részt a vasárnapi sztrájkban Tolnában. Hétfőn ezek az arányok huszonhat, illetve negyvenöt százalékosak voltak, tájékoztatta lapunkat a Volánbusz Zrt.

Brunner Mónika

Sokan hoppon maradtak az utasok közül, akik nem tudtak a sztrájkról (Illusztráció: MW)

A háromszáznegyvenegy fős autóbusz-vezetői állományból, illetve a hétfőre vezényelt százkilencvenöt főből nyolcvanheten sztrájkoltak. Karbantartók és szellemi munkavállalók Tolna vármegyében nem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A munkabeszüntetést a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési szakszervezet (SZAKSZ) szervezte. 

Ötszáztizenegy Tolna vármegyei Volánbuszos 

A Volánbusz ismertette, hogy társaságuk teljes foglalkoztatotti létszáma Tolna vármegyében ötszáztizenegy fő, hétfőn tizenhét százalékuk nem vette fel a munkát. Országszerte vasárnap a huszonhatezer-hétszázharminchét menetrend szerinti helyközi járat 13,56 százaléka, háromezerhatszázhuszonhat járat, hétfőn az ötvenháromezer-háromszázhetvennyolc helyközi járat 23,92 százaléka, tizenkétezer-hétszázhetvenegy járat nem indult el a sztrájk miatt országszerte. Tolna vármegyében vasárnap huszonkilenc helyközi, hétfőn háromszázhat helyközi és huszonnyolc helyi járat maradt ki emiatt.

Sztrájkolók ellen és mellett 

Több olvasónktól érkezett visszajelzés a hétfői Volán-sztrájkkal kapcsolatban, volt, aki a sztrájkolók mellett vagy éppen a megmozdulás ellen tette le a voksát. Többen megértésükről biztosították a sofőröket, míg akadtak egészen szélsőséges reakciók: volt olyan, aki egyenesen a kirúgásukat követelte. Olvasóink egyike például szabadságot vett ki, hogy a vizsgaidőszak miatt hetek óta nem látott egyetemista gyerekével töltse el a hétfőt, akinek eredetileg délután kellett volna visszatérnie a városba, ahol tanult. A diák szerencsére tudomást szerzett arról, hogy a sztrájk miatt alig néhány járat indul, így kora reggel vissza tudott térni. Így ugrott a meghitt családi nap, de legalább nem késett le egy fontos eseményt. 

Persze nem mindenki volt ilyen szerencsés, mint egy másik olvasó jelezte, mivel ő nem értesült a megmozdulásról, csak az állomáson szembesült azzal, hogy be sem tud menni dolgozni aznap.

Megállapodás született a béremelésről

Az utolsó Volánbusz-szakszervezettel is megállapodás született a béremelésről. A SZAKSZ azzal indokolta a bérmegállapodás aláírását, hogy anélkül nem lett volna bérfejlesztés a Volánbusznál. A szakszervezet közleményében azt írta, a szerdai, utolsó tárgyalási fordulón - a MÁV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a társszakszervezet képviselőivel - a felek megállapodtak abban is, hogy különös tekintettel a Volánbusz várható átalakítására, a bekövetkező integrációra, felülvizsgálják a bérek struktúráját és a kollektív szerződést. A megállapodás garantálja, hogy a rákövetkező két évben az inflációt is figyelembe véve nő a foglalkoztatottak keresete - jegyezték meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában