Kertészkedés

2024.02.16. 21:54

A bugatölcsért, a paprikavirágot és a petúniát most kell ültetni

Ahhoz, hogy tavasszal színpompában gyönyörködhessünk a kertben, egyes virágokat már februárban el kell ültetnünk, írja az agroinform.hu.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Az egyik a bugatölcsér, amely egy igazán dekoratív növény. Virágai a szivárvány megannyi színében pompáznak, melyek sok nektárt termelnek, így nagyon népszerűek a méhek, a pillangók körében is. A bugatölcsér szereti a napfényt és a meleget, talajban pedig a tápanyagban szegény, agyagos, termékeny és jó vízelvezetésű az ideális számára. A bugatölcsér igényli a trágyázást és a tápoldatozást is, melyre a tavasz vagy az ősz az ideális időpont. Évente ajánlatos megmetszeni a növényt, mely során el kell távolítani a beteg vagy sérült leveleket.

Szintén februári ültetést kíván meg a Brazíliában őshonos paprikavirág. Az egynyári dísznövény körülbelül 30 centi magas, levelei pedig igazán különlegesek, hiszen szív alakúak. Virágai piros, rózsaszín és lila színek mellett még megannyi árnyalatban pompáznak. Egész nyáron virágzik, így igazán közkedvelt. Virágágyásban és balkonládában is igazán jól mutat. Gondozása egyáltalán nem nehéz, de igényli a rendszeres öntözést és a tápanyag utánpótlást. A kert napos részébe ültessük, tanácsolja a cikk szerzője.

Végül, de nem utolsó sorban a méltán népszerű petúniát is februárban kell elültetni. Virágai elképesztően sokféle színben jelennek meg, és ráadásul a gondozása sem igényel túl sok feladatot. Ez a Dél-Amerikából származó egynyári növény 25-30 centiméter magasra nő. Egyes változatoknak csüngő hajtásai vannak, amelyek akár az egy méteres hosszúságot is képesek elérni. 

A petúnia dugványozással vagy magról szaporítható. A magvetés legmegfelelőbb időpontja februárban van, de ha lemaradtunk róla, áprilisig még bepótolhatjuk. A magokat tőzegalapú virágföldbe vessük, és csak vékonyan takarjuk be földdel. Miután 3-4 levelet is növesztettek, ültessük cserepekbe, és ha jó az idő kerüljön ki a virágágyásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában