Előadás

2024.02.16. 17:30

Európáról, a kontinens jövőjéről beszélgettek

Európáról, a kontinens jelenéről, jövőjéről beszélgetett négy szakember csütörtökön este az MCC Szekszárdi Képzési Központjának nagytermét zsúfolásig megtöltőből bő másfélszáz néző, hallgató előtt.

Szepesi László

Az eszmecserének, amelynek címe Magyarország Európa hangja, Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője volt a moderátora. A beszélgetés során szóba került a keresztény kultúra megőrzése, a családok és gyermekek védelme, az orosz-ukrán háború, a Kínával való kapcsolat és többek között az energiaellátással kapcsolatos kérdések sora is.

Fotó: Kiss Albert

Mindezeknek alapja a Századvég Politikai Iskola Alapítványnak a kontinensüket érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket összegző legutóbbi kutatása volt. Ennek során a szakemberek az Európai Unió 27 tagországában, valamint az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svájcban 30 ezer embert kérdeztek meg. A kutatás eredményéről pedig most a legjobb szakemberek, Deutsch Tamás az Európai Parlament képviselője, Hidvégi Áron, a Századvég elnökhelyettese, s Hortay Olivér, a Századvég Gazdasági Folyamatok Kutatóintézetének igazgatója adtak számot.

Egyetértenek a béke narratívánkkal

Kiss Rajmund bevezetője után Hidvégi Áron a kutatás eredményét úgy összegezte, hogy eszerint Magyarország az ismert rajzfilm, az Asterix, a gallban bemutatott gall falu, az amely ellenállt az egész világot elfoglaló római csapatoknak. Ugyanis a megkérdezett több tízezer ember háromnegyedének véleménye azonos volt azzal, amelyet a magyar kormány képvisel az Európai Unióban.

A beszélgetés során szóba került valamennyi kérdés, amelyben kormány delegációjának véleménye ellentétes az unió többi országát képviselőkével. A Századvég elnökhelyettese azzal kezdte, hogy az európai emberek nagy többsége egyetért az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos béke narratívával, amelyet a magyarok képviselnek, szemben azzal a szinte általános állásponttal, hogy csak ki kell várni, míg Oroszországot térdre kényszerítik az uniós szankciók. Felsorolt több hasonló véleménykülönbséget, majd a beszélgetést moderáló Kiss Rajmund azt kérdezte Deutsch Tamástól, miért nem veszi figyelembe az európai, főleg a nyugat-európai elit az emberek többségének óhaját, akaratát?

Szándékosan mást közvetítenek

A választ a képviselő egy suttogós gyerekjáték említésével kezdte, mikor valaki egy kifejezést súg a mellette lévő fülébe, az továbbadja, s a sokadik ilyen közvetítés végén az utolsó egészen mást hall. Előfordul, hogy közben nem csak az elhallás okoz változást, hanem egyesek szándékosan mást továbbítanak. Az európai politikát pedig eluralta az a gondolkodás, miszerint a közéletben szereplők feladata az, hogy elképzeléseiket rá kell erőltetniük a valóságra, mert szerintük az emberek rosszul tájékoztatottak, náluk ideológiailag műveletlenebbek. Így a különböző műhelyekben kitalált ostoba elképzeléseket szolgáló közéleti munka jellemzi Európát, főleg a mainstream európai politikát.

Hortay Olivér az említett suttogós játék kapcsán azzal folytatta, hogy Kína az Európai Unió legfontosabb import partnere, s második legfontosabb export piaca, de az USA belesúgott, hogy szembe kell fordulni Kínával. Később a további helytelen intézkedések soraként említette a háború kapcsán Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat is. Beszélt arról is, hogy változott a vélemény a nukleáris energia felhasználásáról, néhány ország, ahol ellenezték az atomerőműveket, már másként vélekedik, Svédországban ez például már a politikába is begyűrűzött, hozzátette, Németországban még nem, de ott is majd így kell gondolkodniuk.

A migráció kapcsán tette fel a kérdést Kiss Rajmund: minek kell történnie ahhoz, hogy az unió ne támogassa ezt a biztonsági kockázatot jelentő tendenciát?

A józanság hajója már régen elment

Deutsch Tamás szerint visszafordíthatatlan társadalmi folyamatok zajlottak le a hatvanas évek óta a világban. Míg korábban a gyarmattartók elfoglalták gyarmataikat, azóta a gyarmatosítottak foglalják el gyarmattartóikat. Miután pedig ott állampolgárokká váltak, már választáskor is érvényre juttatják szándékaikat. A józanság hajója már régen elment, mondta. Emiatt sok országban nagyon nehéz a migráció ellen tenni, kérdés az, hogy a folyamat alól mi kivonhatjuk-e magunkat.

A beszélgetés zárásaként Hidvégi Áron elmondta, a kutatás során feltették a kérdést, mit tartanak fontosabbnak az országok népesedési politikájában, a hazai születések számának növelését, a családok támogatását, vagy a migráció általi népszaporodást. A válaszok többsége az előbbit tartotta helyesnek.

Már nem a kérdések között szerepelt, de megnézték, hány gyereket tartanak ideálisnak egy családban, s, hogy milyen vallás követőinek családjában hány gyerek születik. Az iszlám hívőinél volt a legtöbb.

Az előadókkal készített podcast beszélgetést ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában