Változások

2024.02.24. 17:00

Minden nyugdíjast érint az új szabályozás

Idén januártól a megőrzendő dokumentumok köre bővült a foglalkoztatási igazolásokkal, írta az Adó.hu.

Mauthner Ilona

Bővült a megőrzendő dokumentumok köre.

Forrás: Shutterstock

Ezen dokumentumok közé tartoznak azok az iratok, amelyek a biztosított személyek munkaviszonyát igazolják. A munkáltatóknak ezeket az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kell megőrizniük. A nyugdíjkorhatár jelenleg a betöltött 65. év. 

Januártól tehát minden munkaadónak kötelező lesz foglalkoztatási igazolást kiadnia azoknak a munkavállalóknak, akiknél megszűnik a munkaviszony

A módosítást az előterjesztők azzal indokolták, hogy így biztosítható, hogy a munkavállalók a jogviszony megszűnésekor ne hatféle különböző dokumentumot, hanem csak egy, egységes, minden szükséges információt tartalmazó igazolást kapjanak meg elektronikus formában vagy papíralapon. 

Így egy dokumentumban vonják össze a foglalkoztatási jogviszony megszűnése esetén kiadandó igazolásokat: a munkáltatói igazolást, az igazolást a tárgyévben levont és megfizetett nyugdíj járulékról, a kilépő adatlapot, az igazolólapot az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához, az igazolást a bírósági végzés alapján meghatározott tartási kötelezettségekről és a tb-igazolványt. 

Ha egy foglalkoztató jogutód nélkül szűnik meg, akkor annak érdekében, hogy a releváns iratok továbbra is hozzáférhetők legyenek, be kell jelentenie az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz, megjelölve azt a helyszínt, ahol ezeket az iratokat tárolják. 

Amennyiben a foglalkoztató nem tesz eleget bejelentési, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének, mulasztásért bírság róható ki rá, melynek összege 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, további jogsértések esetén ez az összeg elérheti az egymillió forintot is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában