Segítség

2024.01.17. 07:00

Változhat a Nők 40 nyugdíj feltétele, igazi hungarikum, sokan igénylik

Nagy lehetőség a nők számára, hogy negyven éves munkaviszony után kérhetik a nyugdíjazásukat. Sokan számolgatják a hónapokat, napokat, mennyi van még hátra. Jó tudni, hogy a negyven éves munkaviszony kiszámításánál mit vesz figyelembe a nyugdíjfolyósító, melyek az igénylés feltételei, milyen előnyökkel, hátrányokkal jár. Ebben próbálunk kapaszkodót nyújtani a Nyugdíj másként hírportál segítségével.

Mauthner Ilona

Nagy lehetőség a nők számára, hogy negyven éves munkaviszony után kérhetik a nyugdíjazásukat, érdemes emiatt adategyeztetést kérni a nyugdíjfolyósítónál

Forrás: Shutterstock

Életünk meghatározó részét munkával töltjük, akár szeretjük állásunkat, akár az anyagi szempontok jelentik a fő motivációt. Ahogyan szaporodnak mögöttünk a szorgalmasan ledolgozott évek, úgy leszünk egyre fáradtabbak és idősebbek, így természetes, ha egyre jobban foglalkoztat a nyugdíjba vonulás gondolata.

A hölgyek számára elérhető a köznyelvben Nők 40 néven ismert korkedvezményes öregségi nyugdíj lehetősége. Ennek a lényege, hogy már azelőtt nyugdíjba vonulhatnak az érintettek, mielőtt betöltenék az aktuális nyugdíjkorhatárt (ami 2022-től 65 év), ha rendelkezünk 40 év jogosultsági idővel.

– Ötvennyolc éves voltam, amikor pár éve nyugdíjba mentem. Bár a nyugdíjam nem volt magas, de mivel egészséges voltam, így tovább maradtam a munkahelyemen és ugyanazt a munkát végezhettem, mint korábban – mondta Simon Péterné Julika, szekszárdi olvasónk. Így, hogy a nyugdíjat és a fizetésemet is megkaptam, jobban éltem. Egyébként a munkáltatóm is elégedett volt, mert nyugdíjasként kevesebb járulékot kellett utánam fizetni.

Mi a Nők 40 korkedvezmény célja, kiknek segít?

A nőknek nincs könnyű dolguk, hiszen több fronton is helyt kell állniuk egyszerre: gyermeket nevelni, ellátni a háztartást és mellette még dolgozni is. Többek számára pedig a munkahely nemcsak egy bevételi forrást jelent, hanem sok nő tudatosan és lelkiismeretesen építi fel a karrierjét, vagy épp egy saját vállalkozást vezet. Ezért a nők napirendje sokszor igen zsúfolt, a hajtásnak pedig szinte sosincs vége, hiszen a munkahelyi feladatok után következnek az otthoni teendők. Mindez pedig szünet nélkül, hosszú évtizedeken keresztül.

Sokan élnek a kedvezményes lehetőséggel

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nők élnek is a lehetőséggel: a KSH adatai szerint 2021-ben 26.730 főnek állapították meg a korkedvezményes nyugellátást, 2011 és 2020 között pedig összesen mintegy 298 ezren vették igénybe a kedvezményt.

Habár már több alkalommal is szárnyra kaptak olyan híresztelések, miszerint tervezik a Nők 40 megszüntetését, ez mindeddig vaklármának bizonyult. A kedvezmény továbbra is él, igényelhető.

A 2020-as jogszabálymódosításnak köszönhetően a nyugdíj melletti keresőtevékenységgel szerzett jövedelem járulékmentessé vált. Korlátozás nélkül, bármilyen jogviszonyban lehet munkát vállalni a versenyszférában. Tehát a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult nők – ha szeretnének – igen kedvező feltételekkel maradhatnak továbbra is aktív részesei a munkaerőpiacnak.

Magyar találmány, egyedülálló a világon

A Nők 40 igazi hungarikumnak számít, hiszen a világon egyedülálló módon biztosít lehetőséget a hölgyeknek arra, hogy teljes összegű nyugdíjat kapjanak a korhatár betöltése előtt. Más országokban gyakran a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók ellátását annyiszor 3-6 százalékkal csökkentik, ahány évük még hátra lett volna a korhatár eléréséig.

A Nők 40 kedvezmény feltételei

A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj összegét ugyanolyan módon számítják ki, mint a normál öregségi nyugdíj esetében. A korkedvezményes nyugdíj igénybevételéhez 40 év jogosultsági idő szükséges. Ebből legalább 32 év szolgálati idővel kell rendelkezzünk: azaz keresőtevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal. Ha e két feltétel bármelyike nem teljesül, akkor nem leszünk jogosultak a korkedvezményes nyugellátásra.

Szolgálati időnek nevezzük azt az időtartamot, amely alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíjjárulékot fizetünk. Ide tartozik a például munkaviszony, a vállalkozói jogviszony, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony vagy a megbízási jogviszony. Azaz voltaképpen minden hivatalos keresőtevékenység.

Ezenfelül szolgálati időnek számít még a táppénz, az álláskeresési támogatás, a munkanélküli járadék, az alkalmi munkavállalás, illetve a diákévek alatt végzett nyári gyakorlat, amennyiben ez idő alatt be voltunk jelentve és fizettük a TB-járulékot.

Mi nem számít szolgálati időnek

Fontos kiemelni azt is, hogy mi nem számít szolgálati időnek. A törvény szerint nem lehet figyelembe venni azt az időtartamot, amely alatt a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt, hiszen ez idő alatt nyugdíjjárulék fizetés sem történt, az egyéni, társas vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében azon időtartamot, amely alatt nyugdíjjárulék tartozással rendelkeznek.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár hivatalosan számos jogviszony beleszámít a szolgálati időbe, viszont akadnak köztük olyanok is, amelyeket a nők korkedvezményes nyugdíjának esetében nem vesznek figyelembe.

Ezek a következők: azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként, a passzív táppénz időszaka (tehát amikor úgy folyósították az ellátást, hogy közben megszűnt a biztosítási jogviszonyunk), a munkanélküli ellátás folyósításának időszaka, és az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, amennyiben az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

A minimum 32 éves szolgálati idő szabályától azonban két esetben el lehet térni. Az egyik, ha súlyosan fogyatékos gyermeket nevelünk, aki után ápolási díjat kapunk. Ilyenkor ugyanis 2 évet „elengednek”, tehát 30 év szolgálati idő is elegendő lesz.

A másik kivétel pedig a nagycsaládos anyákat hivatott segíteni, ugyanis aki négynél több gyermeket nevel, annak gyermekenként egy-egy évvel csökken a kötelezően betöltendő szolgálati ideje. 

A Nők 40 kedvezmény alapképlete tehát a következő: minimum 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idő + maximum 8 év gyermekneveléssel szerzett idő = legalább 40 év jogosultsági idő.

Mire érdemes figyelni?

Tudnunk kell, hogy a nyugdíj kiszámítása szempontjából elsősorban nem a ledolgozott órák száma, hanem a kereset számít. Ha ugyanis a fizetésünk kevesebb, mint a minimálbér, akkor a szolgálati időt a tényleges kereset és a minimálbér arányában arányosítják. Tehát hiába dolgoztunk egy teljes évet részmunkaidőben, ha a fizetésünk nem érte el az aktuális minimálbér összegét, akkor erre az időszakra nem írnak jóvá egy teljes évnyi szolgálati időt, hanem ennél kevesebbet. Vagyis ha életünk során voltak olyan időszakok, amikor részmunkaidős állásunk volt, akkor számítsunk arra, hogy a tényleges 32 évnél többet kell dolgoznunk ahhoz, hogy teljesítsük a Nők 40 feltételeit.

Jó tudni, hogy KATA-s egyéni vállalkozóként nem teljes évként számolja a nyugdíjbiztosító a szolgálati időnket. Hiszen az 50 ezer forintos adó esetében a nyugdíjjárulék alapját képező kereset mindössze bruttó 108 ezer forint, miközben a minimálbér 2022-ben 200 ezer forint volt. Tehát egy év KATA-s jogviszony 0,54 év szolgálati időnek minősül.

Az igénylés menete nem bonyolult

Először is szükség lesz egy adategyeztetési eljárásra, hogy kiderüljön, rendelkezünk-e a szükséges szolgálati és jogosultsági idővel.

A kérelmet ma már csak elektronikus úton lehet benyújtani, amihez Ügyfélkapura lesz szükség. Keressük fel a magyarorszag.hu weboldalt, majd jelentkezzünk be a saját Ügyfélkapunkon. Ezután a „nyugdíj, juttatás, segély” menüpontban kattintsunk a „nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok egyeztetése iránti kérelem” menüpontra, majd az „ügyintézés indítása” gombra.

Ezt követően ki kell töltenünk, majd be kell küldenünk a kérelemhez szükséges űrlapot. A nyugdíjfolyósító 5 napon belül elküldi a részletes kimutatást. Ha a benne foglaltakkal egyetértünk, akkor nincs más dolgunk, mint ezt jelezni a mellékelt elfogadó/észrevételező nyomtatványon, és ha az adatok alapján minden kritériumnak megfelelünk, akkor kérvényezhetjük a kedvezményes nyugdíjat.

Ha a megküldött adatok szerintünk hiányosak vagy nem pontosak, ez esetben 30 napunk van arra, hogy észrevételt tegyünk, amihez szintén ki kell tölteni a megfelelő nyomtatványt.

Az űrlaphoz pedig csatolni kell az összes olyan okmányt, ami bizonyítja az észrevételünk hitelességét. Ilyen lehet például a munkakönyv, a foglalkoztatói igazolás, a bedolgozói kiskönyv, a katonai igazolvány vagy a termelőszövetkezeti tagkönyv. Hogyha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor is érdemes jelezni az eltérést, ugyanis ilyenkor a nyugdíjfolyosító megkísérli a beszerzésüket.

Amikor az eljárás lezárult, akkor írásban tájékoztatnak minket a megállapított nyugdíj összegéről és a nyugdíjba vonulás időpontjáról.

Változhat a Nők 40 nyugdíj feltétele

A nyugdíjszakértő felhívta arra a figyelmet, hogy a Nők 40 programban hamarosan változás jöhet, mert a kedvezmény bevezetésének évében, 2011-ben a nyugdíjkorhatár 62 év volt, amely azóta 65 évre emelkedett, így a 2025-re vállalt nyugdíjreform egyik lépése lehet, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának a feltételeit hozzáigazítsák az időközben megnövekedett nyugdíjkorhatár feltételeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában