Körbenéztünk

2024.02.16. 07:00

Régi szekszárdi uszoda: hogy vagy, mi lett veled?

Statikailag veszélyessé vált, ezért 2015 szeptemberében bezárták a régi szekszárdi uszodát. Az 1979-ben átadott fedett létesítmény napjainkban kívül-belül úgy néz ki, mint egy elhagyott város, amit a természet az évek során visszavett.

Berg Sándor

A statikai vizsgálat miatt meg kellett bontani a tetőszerkezetet, a többit a gravitáció és az idő elintézte a régi szekszárdi uszodában

Fotó: Makovics Kornél

Már több, mint nyolc éve zárult be a régi szekszárdi uszoda ajtaja. Annak a Toldi utcai épületnek a bejárata, amelynek falain belül – nem túlzás ezt állítani – több ezer gyermek tanult meg úszni, és amely létesítmény rengeteg felejthetetlen élménynek volt a helyszíne. Kíváncsiságtól vezérelve engedélyt kértünk és kaptunk, hogy körbejárjuk az épületet, és megnézzük, a természet közel egy évtized alatt milyen munkát végzett.

Hiába a nyitvatartási idő, a régi uszoda 2015 szeptembere óta zárva tart Szekszárdon
Fotó: Makovics Kornél

Mint egy város, ahonnan egyik pillanatról a másikra kellett elköltözni

Mondhatnánk azt, hogy semmi sem változott a régi szekszárdi uszodában, de ez csak részben igaz. A bejáratnál lévő táblán még mindig a 2015-ös „fürdőszolgáltatási díjak” árai láthatók, ezeket elnézve sokan örülnének, ha a napi felnőtt belépő most is 760, a diákoké pedig 570 forintba kerülne, vagy ha a tíz alkalmas szauna-fürdő bérlet díja két hónapra a 17 ezer forintot sem érné el.

Beljebb haladva a betonrengeteg adta hűvös levegő sok emléket visszahozott a gyermekkorból, a medencék felé haladva viszont két dolog (érthető okból) hiányzott: a párás levegő és a klórszag. Az úszómester kabinjának üvegén még ott virít kék betűkkel: a versenymedence víz hőmérséklete 23-27, a tanmedencéé 28-31 Celsius-fok. Valljuk be, mindegyiket hidegebbnek éreztük. A tanmedence kong az ürességtől, a versenymedencében viszont a statikai vizsgálat miatt megbontott tetőszerkezet darabjai hevernek.

A törökfürdőt már jóval a bezárás előtt elzárták a látogatók elől 
Fotó: Makovics Kornél

A kültéri medencék környéke is inkább emlékeztet egy katasztrófafilmhez, mintsem arra, hogy ott évtizedekkel ezelőtt fürödtek volna emberek. Mint az ukrajnai Pripjaty városa a csernobili atomkatasztrófa után, ahonnan egyik pillanatról a másikra kiköltöztették az embereket. A természet pedig visszafoglalta, ami egykoron az övé volt. A csempét befutotta a borostyán, a lépcső alján pedig már egy méretes fa kezdte meg életét. A medencék környezete ugyanakkor ápolt, köszönhetően a gondnoknak, aki vállalta, hogy rendben tartja azt.

Régi szekszárdi uszoda, élt: 40 évet

A Tolnai Népújság archívumában kutatva találtunk rá olyan korábbi cikkekre, melyek szerint az 1975-ben építeni kezdett szekszárdi uszoda hivatalos megnyitóját 1979. november 7-én tartották. 

A Tolna megyei Víz- és Csatornamű Vállalat értesíti Szekszárd város és a megye lakosságát, hogy a szekszárdi fedett uszoda 1979. november 7-én megnyílik

– írtuk november 3-i lapszámunkban. Az első versenyre nem is kellett sokat várni, december 2-án a tizenkét egyesület igazolt indulóiból és a még egyesület nélküli szekszárdi fiatalokból álló kétszáz tagú mezőny huszonkét versenyszámban mérte össze erejét.

A természet utat tört magának
Fotó: Makovics Kornél

A tízmillió forintból az eredeti határidőnél fél évvel hamarabb átadott, hajlított fagerendák tartotta mennyezetű, csupa üvegfalú épület ajtaja 2015 szeptember 25-én végleg bezárt. Ács Rezső, a vármegyeszékhely akkori polgármestere úgy fogalmazott, hogy a nyári karbantartás alatt az üzemeltető Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. végeztetett statikai vizsgálata alapján az épület fa tartószerkezete olyan mértékben károsodott, hogy jelen állapotában nem nyithat ki az uszoda. 

Az épületnek azokon a részein, amelyeket burkolat takar, további vizsgálatokat kell végezni. A tető esetében, ahol a pára kicsapódott, még rosszabb állapotban lehet a szerkezet

– tette hozzá a város akkori első embere, aki szerint a helyreállítás költsége akár több százmillió forint is lehet(ett volna), ezért inkább felgyorsították a szekszárdi élményfürdő területén tervezett új fedett uszoda építését

Akkor úgy számoltak, ha minden jól megy, az akkor 2,3 milliárd forintra tervezett beruházás már 2016 tavaszán elkezdődhet(ett volna), és úgy tűnt, egy év elteltével már az új uszodában tartják az oktatásokat és az edzéseket. Addig pedig az élményfürdő sátorral lefedett, hőszigetelt és fűtött sportúszó-medencéje állt volna az iskolák és sportegyesületek rendelkezésére. Ám a számítás túlságosan optimistának bizonyult.

Továbbra is várni kell az új sportuszodára

Az új, fedett városi sportuszoda teljes költsége később 3,6 milliárd forintra emelkedett, amelyből a Modern Városok Program 2,9 milliárd, a Társasági adó támogatás (tao) 681,7 millió forintot finanszíroz, áll a város holnapján. A 2426 négyzetméter alapterületű létesítmény az előzetes tervek alapján 25x33 méteres, úszásra és vízilabdára alkalmas medencét kap, de egy 8x16 méteres oktatómedence is lesz benne edzőteremmel, szaunával. Az épület 276 néző befogadására lesz alkalmas, ebből a lelátón 138-an foglalhatnak majd helyet.

Habár az alapkőtételre már 2018 márciusában sor került, a kivitelezés pedig el is indult, a befejezésre (amit eredetileg 2019 novemberére terveztek) mindezidáig nem került sor, írja az Építészfórum. A szekszárdi uszoda befejezését 2022 decemberében átvette a magyar állam, tavaly év végén pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium kiírta a létesítmény tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, így folytatódhat az építkezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában