Pályázat

2023.10.04. 14:00

Keresik a kivitelezőt, befejeződhet a szekszárdi uszoda építése

A napokban jelent meg a hír, folytatódhat Szekszárdon az uszoda építése. Az Építési és Közlekedési Minisztérium kiírta a létesítmény tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, még idén sor kerülhet az épületet befejező vállalkozó kiválasztására, és folytatódhat a munka.

Szepesi László

Legutóbb 2020-ban zajlott építkezés a szekszárdi uszodában (Fotó: Makovics Kornél)

Az uszoda építése évek óta forró téma volt Szekszárdon. Vita volt, hogy 2015-ben valóban be kellett-e zárni a város 1970-es években épült uszodáját, amit utána egy ideiglenesen lefedett medence, majd az egyetem tanmedencéje pótolt, pótol. 

Később a szekszárdi strand mellett megkezdődött az új uszoda építése. A szerződés szerint a sportuszodát az Aquaplus Kft. építette volna nettó 2,3 milliárd forintért. Egy háromszintes épületben egy 33 méteres nagymedencét és egy 16 méteres tanmedencét, büfét, szaunákat, orvosi szobákat, parkolókat, mindent, ami kellett. A munka elkezdődött, folyt, meg-megállt, közbejöttek akadályok, a pandémia, a szekszárdi közgyűlésen belüli ellentétek, rendőrségi feljelentés, igazgatócserék, szakértői felmérések, közben pedig emelkedtek az árak is. Végül tavaly júliusban a képviselőtestület döntött az uszodaberuházás építési szerződésének közös megegyezéssel történő felbontásáról.

A város viszont nem lehet uszoda nélkül. Voltak kezdeményezések, és tavaly novemberben a megyeszékhelyre jött Lázár János akkori építési és beruházási miniszter. Az önkormányzati vezetőkkel áttekintették Szekszárd folyamatban lévő és a közeljövőben indítandó beruházásait, majd a jó ütemben épülő tudásközponttól átmentek a félbemaradt uszodai építkezéséhez. Ott a félig kész épület leendő 33 méteres medencéjében Lázár János és Horváth István, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott. Akkor, 2022 novemberében a miniszter úgy fogalmazott: ez az uszoda egy nehéz ügy, a Modern Városok Program (MVP) keretében megkezdődött az építése, de a 2019-es önkormányzati választás után az ellenzék megakadályozta a további építését. Hozzátette, megbeszélve Orbán Viktor miniszterelnökkel javasolja a legközelebbi kormányülésen, hogy a munkát állami beruházásként folytassák, s így 2024 tavaszára elkészülhet az uszoda, amelyet azt követően az állam működtet.

Folytak az előkészületek, és nyilvános fórumon néhány hete, az MCC szekszárdi tanévnyitóján került újra szóba az uszoda-ügy. A hivatalos ünnepség után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ez komoly adósság Szekszárddal szemben, és az illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) mindent megtesz azért, hogy az eddigi lemaradást amennyire lehet, behozzák, s a lehető leghamarabb folytatódjon és befejeződjön a létesítmény megépítése.

Szeptember végén aztán az  ÉKM kiadta a MVP-Szekszárd Uszoda tervezése és kivitelezése című  ajánlati/részvételi felhívást. Eszerint a vállalkozó feladata a meglévő épület állapotfelmérése, a meglévő tervek felülvizsgálata, a befejezéshez szükséges kiviteli tervek, költségvetés készítése, teljes körű megvalósítási dokumentáció készítése, végül, és ez a lényeg, a sportuszoda építésének teljes befejezése. A részvételi pályázatokat november 16-án délelőtt 10 óráig lehet beadni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában