Transzplantáció

2024.02.23. 20:00

Sokan vannak, akiknek az életét csak szervátültetés mentheti meg

Idehaza 2023-ban tovább emelkedett a szervdonációk, vagyis a felajánlások száma és ennek következtében szervtranszplantációból, azaz beültetésből is többet tudtak elvégezni a kórházakban. Ez jó, hiszen a koronavírus járvány komoly visszaesést okozott a szervátültetések tekintetében . Tolna vármegyében is vannak többen, akik felajánlott szervet kaptak tavaly.

Bencze Péter

Illusztráció: Getty Images

Nemzetközi adatok alapján egyetlen elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, vagyis ennyivel hosszabbíthatja meg azok életét, akik megkapják a beültetett szerveket. Az elmúlt évben az Országos Vérellátó Szolgálat 186 donorjelentést fogadott 44 kórházból, végül 131 felajánlás valósult meg elhunyt szervdonorból 38 kórházban. Ez azt jelenti, hogy a donorok 4035 új életév lehetőségét adták transzplantáltaknak a szervadományozással – olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szerkesztőségünk részére megküldött közleményben.

Tolna vármegyében is többen kaptak átültetett szervet

Tolna vármegyében a szekszárdi, valamint a dombóvári kórházakban működik úgynevezett "szervdonációs potenciál intenzív osztály és műtő", vagyis ezekben az intézményben tudják az esetleges donorokat felkészíteni a transzplantációra, és elvégezni a szükséges beavatkozásokat. Tavaly viszont ilyen műtétre egyik helyen sem került sor – tudtuk meg Dr. Mihály Sándortól, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatójától. A szakértő kérdésünkre azt válaszolta, az országnak ezen a részén 2023-ban, december 31-ig bezárólag összesen 14 fő szerepelt szervtranszplantációs várólistán. Közülük kilencen vesére, hárman szívre, ketten pedig májra vártak. Az elmúlt évben összesen 8 új beteget regisztráltak szervtranszplantációs várólistára Tolna vármegyéből. Közülük 1 új beteg került szív várólistára, 2 máj transzplantációs, 5 új beteg pedig vese várólistára. A szakértő azt is hozzátette, hogy az országnak ezen a részén tavaly öten kaptak átültetett szervet. Eseteikben 1 máj, 1 szív valamint 3 vese transzplantáció, történt.

Vesére és májra várnak a legtöbben

Az elmúlt évben Magyarországon, a négy egyetemi városban (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen) működő hét szervtranszplantációs központban összesen 409 szervátültetés történt, 365 esetben elhunyt donorból és 44 esetben élődonorból eltávolított szervvel – nyilatkozta portálunknak Dr. Mihály Sándor. Ez jó hír, hiszen 2021 óta évről évre nő az így másoknak segítők száma, de még mindig sokan várnak arra, hogy megfelelő donort találjanak nekik. 

Tavaly év végén egyébként összesen 1248 fő várakozott a szervtranszplantációs várólistákon, közülük 1011 fő vesére, májra 103 fő, szívre 85 fő, tüdőre 11 fő, kombinált vese-hasnyálmirigyre 34 fő, csak hasnyálmirigyre 4 fő. 

A rendszerbe 2023-ban 536 új beteg került fel, vagyis ennyien vannak azok, akikről tavaly derült ki, hogy számukra a segítség a szervátültetés lenne. A transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb, 0,72 év. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 0,84 és 0,87 évig várakoztak. A kombinált vese-hasnyálmirigy átültetése esetén 2,79 év, valamint a vesetranszplantációnál 3,16 év volt az átlagos várakozási idő – tette hozzá az OVSZ transzplantációs igazgatója.

Sokan szorulnak folyamatos dialízisre is

Dr. Mihály Sándor azt mondja, hogy dialízisre is sokan szorulnak, vagyis arra az orvosi eljárásra, amelynek során a vese hibás működése miatt mesterségesen tisztítják meg a vért a salakanyagoktól. A krónikusan dializált betegek száma 2023. december 31-én Magyarországon 6103 fő volt. Vese transzplantációs várólistán az 1011 főből 877 beteget dializálnak, a kombinált vese-hasnyálmirigy várólistán lévő 34 főből pedig 19 beteget. Tolna vármegyében a szervtranszplantációs várólistán lévő 9 vesebetegből 8 beteget dializálnak.

Külföldről kapott szervek is segítik az itteni betegeket

Fontos azt is megemlíteni, hogy hazánk immáron tizenegyedik éve teljes jogú tagja az Eurotlanspant programnak. Ez egy nemzetközi együttműködési projekt, aminek a célja, hogy segítse a transzplantációk, a szervátültetések határokon átívelő megvalósítását. A kezdeményezésben Magyarországon kívül Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Németország, Luxemburg és Szlovénia vesz részt. Az Eurotransplant együttműködésnek köszönhetően idehaza tavaly 85 külföldi donorszerv beültetése történt meg. Ezek közül 55 vese, 16 máj, 11 szív, 1 hasnyálmirigy és 2 tüdő volt. Az elhunyt donoros szervátültetések 23,3 százaléka külföldi szervvel történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában