A kerítés sem akadály

2024.02.20. 11:29

Viszik a tyúkokat a rókák Pincehelyen

Rókákra figyeltek fel Pincehelyen februárban. Volt, ahol a ravaszdi a kint alvó tyúkok közül többet megfojtott, valamint megpróbálta a baromfit elvinni. Akadt, akinek a szeme láttára kapta el egy tyúkját a róka. A pincehelyi esetekről a közösségi oldalon számoltak be.

Brunner Mónika

Rókaveszélyre figyelmeztetnek Pincehelyen (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Sorra figyelmeztetik egymást a település lakói a Pincehely facebook csoportban. 

Három tyúkot megfojtott a róka 

„Az elmúlt éjszaka róka járt a baromfiudvaromban, és a „notórius" kint alvó tyúkok közül hármat megfojtott! Megpróbálta elvinni őket, de nem sikerült neki" – írta az egyik pincehelyi lakos, hozzátéve, hogy aztán a róka ismét megjelent, újra próbálkozott, és attól tart, többször is megy majd hozzájuk. Tapasztalatai szerint a rókának a kerítés nem akadály. „Vigyázzatok az állataitokra, innen éhesen távozott! " – írta még. 

A róka szarvasfejet vitt az udvarba

Egy másik lakos rókát gyanít annál az esetnél, amikor a kertjében egy húsos részektől megfosztott, körülbelül két kilogrammos szarvas fejet talált. „Görény azt nem bírja el" – tette hozzá. Több másik pincehelyi számolt be arról, hogy náluk is folyamatosan feltűnik a róka, és viszi a tyúkokat, sőt, volt, akinek a szeme láttára kapta el a tyúkját az udvarban. 

Hat tyúkot találtak kifektetve 

Múlt évi esetekről is beszámolnak, amikor hat tyúkot kifektetve találtak meg, valamint voltak szárnyasok, amelyeket elvitt a róka, és voltak, amelyeket „csak” megfojtott. 

Piringer József polgármester portálunkat tájékoztatva elmondta, hogy a lakosok akkor tudják biztonságban a szárnyasaikat, ha bezárva tartják azokat. Amennyiben a róka mégis hozzáfért a baromfihoz, akkor az önkormányzat telefonszámán értesítsék a mezőőrt, aki a helyszínre megy, és kihelyezi a rókacsapdákat. 

Kilövik a rókát 

Mint arról korábban beszámoltunk, 2022 nyarán egy gazos udvarú pincehelyi ingatlan területén, a búvóhelyén talált, a környékbeli házaknál tartott baromfikat megdézsmáló rókát lőttek ki. A faluban garázdálkodó kilőtt rókának kölykei voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában