TV-Ajánló

2024.03.20. 15:34

A kőszívű ember fiai

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A kőszívű ember fiai 

Jókai regényének megfilmesített verziója, A kőszívű ember fiai Magyarországon 1965. április 1-jén került a mozikba. Felújított változatban 1976-ban újra bemutatták. A 60-as évek a történelmi kalandfilmek nagy korszaka volt, egész Európában sorra készültek a nagy költségvetésű, látványos, ezernyi statisztát mozgató produkciók. Idehaza Várkonyi Zoltán volt a műfaj koronázatlan királya, tényleg mestere volt az ábrázolt történelmi korszak megjelenítésének, karakterei hatásos felépítésének, a látványos csatajeleneteknek. 

A Baradlay család története pedig tényleg epikus. A frissen megözvegyült matróna, Marie ellenszegül férje, a címbéli „kőszívű ember” vég­akaratának, és hazahívja fiait a külszolgálatból. Ödön követségi titkár az orosz cári udvarnál, Richárd huszárkapitány a bécsi testőrségnél, a legkisebb, Jenő pedig hivatalnok a császári udvarnál. Mind engednek a hívó szónak, miközben kirobbannak a forradalmak, először Bécsben, majd Magyarországon is. A történetben van huszárroham, lovaspárbaj, város­ostrom, kémkedés, árulás, szerelem, és végül hősies önfeláldozás is. 

A kőszívű ember fiai nem csak nagyszerű kalandfilm és egyfajta történelmi lecke, de a magyar filmgyártás egyik nagy mérföldköve is. 

A kőszívű ember fiai I-II., M5, 21:00 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában