Avató

2024.03.25. 13:15

Bátaszék is felkerült a hollywoodiak térképére

Zádor Jenőnek, a Bátaszéken született zeneszerzőnek köszönhetően „Hollywood magyar gyökerei település” címet viselheti Bátaszék is. Az erről szóló védjegy-dokumentumot dr. Bozsolik Róbert polgármester vehette át az Origo Filmstúdió aulájában tartott ünnepi eseményen, a múlt héten.

Mauthner Ilona

A hatalmas térkép mellett egy táblát is avattak, amelyen csaknem ötszáz, magyar gyökerű hollywoodi filmes neve olvasható. 

Fotó: Facebook/BátaszékMost

– A térkép bemutatja, hogy mely magyarországi, illetve határon túli településről vándoroltak ki az óceánon túlra azok a magyarok, akik beindították az amerikai filmgyártást – mondta a rendezvényen Horváthné Fekszi Márta, a XV. kerületi Origo Filmstúdió vezetője. 

Az eseményen jelen volt két magyar Oscar-díjas is

Mintegy ötven olyan település van Magyarországon és a határon túli magyarlakta részeken, ahol hollywoodi magyar filmes született, vagy ahonnan felmenőik származnak – emelte ki Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke. Emlékeztetett arra, hogy Ricsén született Adolph Zukor, Oscar-díjas producer, Tolcsva szülötte William Fox, a Fox Film Corporation alapítója, és Mátészalkáról indultak Amerikába Tony Curtis felmenői, akinek a tiszteletére idén filmfesztivált tartanak. 

– Immár 61-re nőtt a magyar Oscar-díjak száma – hangsúlyozta Bokor Balázs, utalva arra, hogy a Szegény párák díszletberendezőjeként elismert Mihalek Zsuzsa mellett az Oppenheimerben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját Robert Downey Jr., akinek felmenői a tatai zsidó temetőben nyugszanak.  

Az eseményen jelen volt két magyar Oscar-díjas rendező, Szabó István és Rofusz Ferenc.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában