Előadás a Tengelici Népfőiskolán

2024.03.13. 11:30

Csapó Dániel élete tárult a közönség elé

Ki volt Csapó Dániel? Eztt a kérdést tette fel, majd adta is meg rá a választ a Tengelici Népfőiskola legutóbbi előadója. Ez alkalommal dr. Balázs Kovács Sándor osztotta meg ismereteit a közönséggel.

Szeri Árpád

Dr. Balázs Kovács Sándor személyét és előadását a szervezők nevében Farkas Zsuzsanna ajánlotta a közönség figyelmébe

Fotó: Barteczka Mária

„A  liberális politikus, közíró, gyakorlati mezőgazda, a magyar lótenyésztés támogatója, a nemesi felkelés tisztje, alispán, országgyűlési követ, a vármegyei nemesi árvák atyja, hazafi, a haladás embere.”  Ez mind érvényes Csapó Dánielre, s ebbe a színes életútba engedett betekintést dr. Balázs Kovács Sándor néprajztudós Tengelicen, a helyi könyvtártban nemrég tartott előadásán. Tagyosi Csapó Dániel 1778-ban született Győrben. Ifjú korában rendszeresen megfordult testvéreinél, Pálnál, aki Dunaszentgyörgyön élt, és Sándornál, aki Festetics birtok árendásaként Tolnán lakott.

Miután 1806-ban házasságot kötött Gindly Katalinnal,  a feleség örökségként kapott birtokán, Tengelicen telepedett le. Dr. Balázs Kovács Sándor egyebek mellett elmondta, hogy a kedvezőtlen adottságú birtokon a futóhomokot akácfák telepítésével kötötte meg. Takarmánynövények – és természetesen gabona – mellett más növényi kultúrákkal is foglalkozott, nemesített, többnyire külföldről hozatott fajták meghonosításával. Vetőmagnak bánáti búzát vásárolt, a dohánymagot Amerikából, a szőlőoltványokat nemeskéri Kiss Pál segítségével szintén külföldről hozatta. 

Legnagyobb sikereit azonban a mezőgazdaság korszerűsítése terén kifejtett tevékenységével érte el. Saját gazdaságait, az általa elítélt feudális keretek között ugyan, de a legkorszerűbben felszerelt termelőüzemekké fejlesztette. Tagosított majorságaiban korszerű gazdasági épületeket építtetett, bérmunkát és fejlettebb eszközöket alkalmazott, újfajta növényekkel és termelési eljárásokkal kísérletezett. Nagy gondot fordított az állatállomány felfrissítésére, a jobb fajták kitenyésztésére, a korszerűbb tartásmódra.

Alispánsága idején tett intézkedéseinek nagyobb része is a mezei gazdálkodás fellendítését szolgálta. Széchenyi elgondolásait követve, a lótenyésztést ő is a nemzetgazdaság egyik legfőbb ágazatának tekintette. Emellett messzemenően támogatta a selyemhernyótenyésztést. Közvetve a hazai ipar fellendítését szolgálta a dohánytermesztés ügyében kifejtett tevékenysége. Hasonló célokból karolta fel a kendertermesztés ügyét is.

Két cikluson át képviselte a nemességet az országgyűléseken Pozsonyban, ahol a reformellenzék egyik elismert tagjaként tevékenykedett. 1844-ben bekövetkezett halála nemcsak a vármegyei, hanem az országos közvéleményt is megrázta: tudósítások, nekrológok és emlékbeszédek sorozatával kezdődött meg a reformkor egyik első nagy alakjának emlékezet teremtése.

Dr. Balázs Kovács Sándor ismertette B. Kovács Péter idevágó kutatásának eddigi eredményeit is. A történész – aki az előadó fia – Csapó Dániel francia barátja, báró Louis Materne de Serpes de la Fage életrajzát állította össze. A nemesi származású vendég közel negyven évig a tengelici kúria lakójaként nemcsak a Csapó-család fogadott tagjává, hanem a megyei és országos közélet ismert és elismert alakjává vált.

Báró Louis Serpes, vagy ahogy a levelezésekben és feljegyzésekben gyakran említik, Serpes Lajos alakja eddig nem került a történeti vizsgálódások fókuszába. Holott a legtöbb életrajz és családtörténeti kézikönyv is említi őt, hangsúlyozva szerepét a tengelici családi birtok kertészeti és mezőgazdasági fejlesztésében. Érdekesség, hogy nemzetközi szinten is jeles személyiségnek számított, ezt bizonyítja az is, hogy önálló muskátlifajtát is elneveztek róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában