Betelepítés

2024.03.26. 10:30

Nehéz dolog a családfakutatás

Újratelepítésének 300 éves évfordulója alkalmából programsorozatot szervez idén a helyi német önkormányzat Bonyhádon. Februárban dr. Pencz Kornél vezette be az érdeklődőket a családfakutatás rejtelmeibe, március 25-én pedig Müller György tartott előadást a protestáns németek betelepüléséről.

Máté Réka

Az újabb teltházas rendezvény résztvevői a Heberling család példáján követhették nyomon a családfakutatás nehézségeit – hiányos összeírások, a német nevek hallás utáni helytelen leírása, a keresztnevek anyakönyvekben is szokásos rövidítése, országonkénti különböző alakjuk megjelenése. 

Fotó: Máté Réka

A közönség térképen és évszámokkal is láthatta,  az 1700-as évek mely évtizedeiben, mely területre érkeztek a német betelepítettek. Sőt azt is láthatták, hogy az európai királyi házakba mi módon csatlakoztak be az egyszerű emberek.

Fotó: Máté Réka

A családfakutatás iránt egyre nagyobb az érdeklődés, Müller György már több település anyakönyveit is feldolgozta, archív fotókkal illusztrált könyvekben beszerezhető például Kaposszekcső és Mekényes kötete. A bonyhádi rendezvényen a Heberling leszármazottak közül többen is megjelentek, itt találkozva egymással első alkalommal.

A Heberling leszármazottak. Fotó: Máté Réka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában