Díjátadó és gálaest

2024.03.03. 15:30

Várossá avatásának évfordulóját ünnepelte Dunaföldvár

Dunaföldvár várossá avatásának harmincötödik évfordulója alkalmából díjátadó és gálaestet rendeztek a helyi művelődési központban. Az est folyamán a város kiváló sportolóit jutalmazták, emellett a Dunaföldvár Város Díszpolgára címet és Dunaföldvárért Emlékérmeket is kiosztották.

Farkas Eszter

A képen: Horváth Zsolt polgármester (balról), Wartig László, dr. Süveges Árpádné alpolgármester és dr. Balázs Gábor a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Fotó: Mártonfai Dénes

Immár 35 éve, egészen pontosan 1989. március elsejei hatállyal kapott újra városi rangot Dunaföldvár, melyet március 2-án, szombaton a helyi művelődési központban gálaesttel ünnepeltek. Horváth Zsolt polgármester köszöntötte a résztvevőket és egyben meg is köszönte, hogy ilyen fantasztikusan összetartó közössége van városuknak.

A gálaesten részt vett a Tolna Megyei Kormányhivatal képviseletében Szántóné dr. Novák Eszter, a Paksi Járási Hivatal vezetője, dr. Balázs Gábor a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Végh Lajos rendőr-ezredes, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője, Bárdos Lászlóné dr. nyugalmazott címzetes főjegyző, dr. Süveges Árpádné alpolgármester és dr. Boldóczki Krisztina jegyző.

Díjat kaptak a város kiemelkedő sportolói

Dunaföldvár Város Képviselőtestülete az idei évtől a Város Napja keretében díjazta a kiemelkedő eredményeket elért fiatal dunaföldvári sportolókat. Két- két általálános iskolás és középiskolás korú fiatal kaphatta meg az Év ifjú sportolója címet.

Az első díjazott Futó Dorka volt, aki a Dunaföldvári Kajak-Kenu Egyesület legkiemelkedőbb női kenusa. A tavalyi évben 157 edzésen vett részt, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felmérési rendszerében arany zónás minősítést szerzett, versenyeredményeivel 18 bajnoki pontot gyűjtött az egyesületnek.

Czompó Marcell Levente több éve a Vallum Íjász Egyesület tagja, számos versenyen vett részt, mindenhonnan kimagasló eredménnyel tért haza. Tavaly tizennyolc versenyből tizenhat első, egy második és egy harmadik helyezést ért el. Duschnig Luiza 4 éves kora óta, 11 éve tagja a Löfan Mazsorett Csoportnak. Az elmúlt évben a II. Alföldi Kupa harmadik helyén végzett, a Golden Heart Nemzetközi Mazsorett Fesztivál bronz fokozatát, az UPDF Tavaszi Kupa első helyét és a IX. Országos Majorette Bajnokság arany fokozatát nyerte el.

Helfrich Patrik 6 éve íjászkodik, 2020-ban teremben Országos Bajnok, 2021-ben Európa és Világbajnok harmadik helyezést ért el, 2022-ben Szlovákiában a Világbajnokságon negyedik helyen, majd 2023-ban Gyulafehérváron Európa Bajnokságon második helyen végzett kategóriájában. A 2024-es Pálya OB Kvalifikációs Versenyen első helyezést ért el új országos csúccsal. 

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2024-ben két személynek ítélte a Dunaföldvár Sportjáért díjat. A dunaföldvári tenisz sportélet az 1980-as években kezdett fellendülni, köszönhetően Dánó Lajosnak, feleségének Erzsébetnek és Hajnal Józsefnek – Dodó bácsinak. Az egyik díjazott, Klingerné Csoma Krisztina ekkor kezdte az aktív sportolást. Ifi korában többször volt korcsoportos megye bajnok, országos versenyeken sokszor állt a dobogó valamely fokán.

Tizenhat éves korában edzője támogatásával elvégezte a segédedzői tanfolyamot. A Testnevelési Egyetem Teniszedzői Szakát 2004-ben végezte el. Tanára Gáspár Balázs, az akkori női válogatott vezetőedzője, azt tanácsolta neki, hogy a teniszt tanuló gyerekek inkább szeressék meg magát a játékot, szeressenek játszani, mintsem minden áron az élsport felé irányítsa őket. Ezt hiszi, és vallja Krisztina is, aki inkább a tömegsport irányába indult el.

Tucatnyi gyerek és felnőtt szerette meg a teniszt általa. Az edzések során a gyerekek fegyelmet, empátiát, és tiszteletet tanultak mind egymás mind a sport iránt. Krisztina aktív teniszedzői pályafutását 32 év után hagyta abba, és adta át a stafétabotot egy kollégájának. 

Szintén megkapta az elismerést Dósáné Vigh Katalin, aki a sportot, bármit hozott is az élet, mindig prioritásként kezelte. Ennek jegyében választott hivatását is, az egri Tanárképző Főiskolán testnevelő tanár szakon diplomázott. 2016-tól a dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola pedagógusa lett.

Mind a testnevelés órákon, mind az általa vezetett edzéseken fő célja, hogy felébressze a gyerekek sportolás iránti szeretetét, valamint hosszú távon megtartsa a mozgáshoz való elköteleződésüket. A hétköznapi sportolás mellett figyelmet fordít a tehetséggondozásra, és a kiemelkedő képességekkel rendelkező diákok mentorálására. A felnőtt dunaföldvári női kézilabda motorja, együttműködik a Magyar Kézilabda Szövetséggel és a Sulikézi Programmal. 

Ketten kaptak Dunaföldvár gyermekeiért díjat

A képviselőtestület két személynek ítélte 2024-ben a Dunaföldvár gyermekeiért díjat. Rexeiser Rudolfné, Feil Edit 1989-ben költözött családjával Dunaföldvárra, ezt követően kezdett el a városban óvónőként dolgozni. A kezdetektől fogva alázatosan és céltudatosan szolgálta a gyermekek érdekeit, fáradhatatlanul látta el óvónői teendőit.

Személyiségére és munkásságára egyaránt jellemző a könnyed és jókedvű stílus, az őszinte gyerekszeretet, türelem, így sikerült hamar beilleszkedni munkahelyére és belopni magát a gyerekek szívébe. Negyven év munkaviszony után, 2021-ben ment nyugdíjba. Azonban az élet úgy hozta, hogy visszahívták óvodapedagógusnak, melyet örömmel elvállalt és jelenleg is óvónőként tevékenykedik.

A díjjal Rabóczki Ildikó német szakos tanár munkáját is elismerték, aki érettségi után tanulmányait az egri Eszterházy Károly főiskolán folytatta, német-történelem szakos tanári diplomáját 1994-ben szerezte meg, 2004-bep pedig német szakon szerzett diplomát. Pedagóguspályáját a dunaföldvári általános iskolában kezdte, munkáját az 1995-ös tanévben Weisz János igazgató úr meghívásának eleget téve a Magyar László Gimnáziumban folytatta.

Az első osztályfőnöki felkérését 1998-ban kapta meg első, 24 évig folyamatosan volt osztályfőnöke a 6 osztályos évfolyamnak. Jelenleg a 10. a osztály osztályfőnöke. Német szakos tanárként nagy gondot fordított arra, hogy tanítványai iskolán kívül is találkozzanak a nyelvvel, érezzék annak jelentőségét, hogy az idegen nyelv ismerete milyen sok lehetőséget és élményt tud adni számukra. 

Dunaföldvárért emlékérmet vehettek át

A Dunaföldvárért Emlékérmet Sós József vehette át, aki első munkahelyén a Dunaföldvári Rostkikészítő Vállalatnál laboránsként dolgozott, majd Székesfehérváron a Villamossági , Televízió és Rádiókészülékek Gyárába nyert felvételt. A katonaság után 1978-ig a Paksi Konzervgyár művezetője lett majd nyugdíjazásáig 2002-ig a Paksi Atomerőmű alkalmazottja volt, a Vegyészeti főosztályon dolgozott, elsősorban vízkémiával foglakozott.

Munkájáért 1982-ben és 1984-ben kiváló dolgozó elismerést, 1985-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést, 1992-ben kiváló munkáért aranygyűrűt kapott. A sport világában is aktív szerepet vállalt 1982-1992 között  kézilabda edző volt Pakson. Miután visszaköltözött szülővárosába, figyelme a Dunaföldvári vizek felé fordult. Bármilyen vízzel kapcsolatos feladat, probléma adódott, annak kezelésében, megoldásában tevékenyen részt vállalt. 2010-ben a Dunaföldvári Gyógy- és Strandfürdő vízjogi engedélyének módosításában jelentős szerepet vállalt, meglátásaival, tanácsaival azóta is segíti a vezetést a felmerülő problémák megoldásában. 

Ugyanebben az elismerésben részesült a Pannonia Bio Zrt., amely biofinomítót üzemeltet Dunaföldváron. Az üzem biomasszaként takarmány minőségű kukoricát dolgoz fel, amelyből állati takarmányt, bioetanolt és kukoricaolajat gyártanak. A környékbeli gazdálkodók évente több mint egymillió tonna kukoricával látják el az üzemet.  A Pannonia Bio Zrt. működése során kiemelt figyelmet szentel a társadalmi felelősség vállalásnak, ennek keretében 2016 óta folyamatosan támogatja Dunaföldvár Város Önkormányzatát, aki a pénzt az aktuális igényeknek megfelelően osztja el.

A város díszpolgára

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Wartig Lászlónak Dunaföldvár városáért és a térségben végzett több évtizedes lelkiismeretes, odaadó szakmai munkája elismeréseként ,,Dunaföldvár Város Díszpolgára” címet adományozott. Wartig László 1943-ban született Szekszárdon, Dunaföldváron nevelkedett. Az általános iskolát is itt végezte, majd 1957-ben Sztálinvárosba került, ahol autó-motor szerelői végzettséget szerzett.

A szakmunkásképző befejezése után tíz évig a dunaújvárosi Vasműben dolgozott. A 27 hónap katonai szolgálatot a nagykanizsai határőr kerületnél teljesítette, őrvezetőként szerelt le. Tizenhét évesen, a felnőtt korba lépve közösségi életre vágyott. Jó példa volt előtte édesapja és nagyapja, akik szintén tűzoltók voltak. Gyerekkori barátai szintén tűzoltóként szolgáltak, így 1962. március 1-jén ő is belépett az 1877-ben alakult Dunaföldvári Tűzoltó Egyesületbe, melynek a mai napig elhivatott, aktív tagja.

Az évek során több beosztásban is szolgált, 2005-ben parancsnokhelyettes lett. Jelenleg híradós, de volt már szertáros és gépkocsivezető is. Az Egyesület működésében sok segítséget nyújt a frissen belépő újoncoknak mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásban. Fontosnak tartja a jó közösséget, amiben ő is megtalálta számítását. Féltve és szeretettel őrzi az 1800-as évek végétől vezetett, megsárgult szolgálati naplót, melyben nagyapja bejegyzései is olvashatók.

Büszkeséggel tölti el, hogy a beavatkozó tevékenységet végző önkéntesek közül az országban hatodikként jegyezték be a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, elismerve ezzel alkalmasságukat a feladat ellátására. 2015. február 18-án dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, főigazgató a „2014-es év Önkéntes Tűzoltó Egyesülete” címet adományozta a katasztrófavédelem érdekében végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként.

– Wartig László nevét mindenki ismeri a városban. Elhivatottságát, a szakma iránti szeretetét és a közösségért való tenni akarását is bizonyítja az a tény, hogy immáron több, mint hatvan éve szolgál becsülettel önkéntes tűzoltóként. Életművével példát mutat a fiatalok számára, munkája elismeréseként több kitüntetésben részesült az évek során. Országos parancsnoki dicséret, tűzbiztonsági aranyérem, Tolna Megye Védelméért érem, 50 éves szolgálati érem, tűzoltó aranygyűrű, Kiváló Társadalmi Munkás, Dunaföldvárért Emlékérem elismerések birtokosa.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Wartig Lászlónak Dunaföldvár városáért és a térségben végzett több évtizedes lelkiismeretes, odaadó szakmai munkája elismeréseként ,,Dunaföldvár Város Díszpolgára” címet adományozta. A műsor során közreműködött Kovács Alíz, Mendi Milán és az Ördögszekér Táncegyesület, akik idén ünneplik megalakulásuk jubileumi, huszadik évfordulóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában