Partnertalálkozó

2024.03.22. 14:00

Szekszárdi fejlesztések: sok milliárd forint érkezik a városba

Szekszárdon több, mint 100 út- és járdaszakasza újulhat meg több, mint 5 milliárd forintból. A munka idén nyáron kezdődne el – erről is beszélt Gyurkovics János, a város alpolgármestere csütörtökön délután a Babits Mihály Kulturális Központ partnertalálkozóján. Amint a településvezető elmondta, a TOP Plusz pályázati lehetőségeknek köszönhető a szekszárdi fejlesztések mintegy 7,1 milliárd forint értéket tehetnek ki a következő időszakban.

Bencze Péter

Gyurkovics János szerint a következő időszakra tervezett szekszárdi fejlesztések összértéke meghaladja a 7 milliárd forintot

Fotó: Makovics Kornél

A szekszárdi fejlesztések beindításához szükséges fenntartható városfejlesztési stratégia jóideje elkészült már, így semmi akadálya annak, hogy a tolnai vármegyeszékhelyen látványos beruházások induljanak el, akár már idén nyáron – mondta Gyurkovics János.

Több, mint 5 milliárd forint utakra

A város alpolgármestere hangsúlyozta: út- és járdafelújításra első ütemben 1,7 milliárd forintot, a második etapban pedig további 3,6 milliárdot terveznek költeni a következő időszakban. Ez a program több mint 100 út és járdaszakasz felújítását foglalja magába, ami, ha elkészül, meg fog látszani a városon. 

A településvezető kiemelte, hogy már idén nyáron szeretnék elkezdeni a munkát, és az első ütem tervezése az utolsó fázisában tart. 

Mindezek mellett a közlekedésbiztonság fejlesztése 600 millió forintból tartalmazza valamennyi közlekedési lámpa cseréjét, a város legforgalmasabb útvonalain a közlekedés újrahangolását.

Felújítják a sportcsarnokot és a Babits Mihály Kulturális Központot

A TOP Plusz keretből a tervek szerint bőven jut intézményi és egyéb fejlesztésekre. Így a szekszárdi fejlesztések részeként az önkormányzati cégek épületeinek korszerűsítésére is lesz forrás. Ez azt jelenti, hogy a sportcsarnokban és a Babits Mihály Kulturális Központban energetikai beruházások kezdődhetnek hamarosan. Ez a két intézmény egyébként – Gyurkovics János beszámolója alapján – a rendelkezésre álló források tekintetében sem panaszkodhat. 

Az alpolgármester emlékeztetett: nem régen nem kis nehézségek árán sikerült elfogadtatni az idei költségvetést, ami a korábbi 240 helyett 285 millió forint támogatást biztosít a kulturális központot üzemeltető cégnek. Ezen felül további 90 millió forintot adnak a városi nagyrendezvények megvalósítására. Sportra is minden korábbinál több jut idén Szekszárdon: egészen pontosan 380 millió forintból, vagyis 60 millióval többől gazdálkodhat idén a sportközpont, mint a korábbi években.

"Az önkormányzati épületek fejlesztésére összesen 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre, így a Humán Szolgáltató Központnak otthont adó Vörösmarty utcai épületünk felújítása teljes egészében megvalósulhat, továbbá a Kölcsey óvoda korszerűsítése is belefér még a keretbe" – tette hozzá Gyurkovics János.

A szekszárdi fejlesztések értéke meghaladja a 7 milliárd forintot

„Ebben a pillanatban ezek a reálisan megfogalmazható saját városfejlesztési céljaink a következő időszakra, amit a szabályok és a lehetőségek maximális figyelembevételével alakítottunk ki. Ezeken kívül minden csak délibáb, szemfényvesztésre alkalmas kampányfogás“ – hangsúlyozta a Babits Mihály Kulturális Központ támogatói előtt mondott beszédében Gyurkovics János. Azt is elmondta,  ha az eddig felsoroltak értékét összeadjuk, láthatjuk, hogy már bőven túl vagyunk az eredetileg Szekszárdnak szánt ötmilliárdos TOP Plusz kereten, és a jövőben is mindent el fognak követni, hogy a város fejlesztési lehetőségei még tovább bővüljenek. Egyetlen fillér forrásvesztést sem engedhetnek meg maguknak, sőt vissza kell szerezniük, újra meg kell teremteniük a korábban elszalasztott lehetőségeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában